Skip to main content

Så packar du ditt handbagage rätt

Published
20.05.2015 kl 06:00
Genom att packa rätt försäkrar du dig om att resan går smidigt både för egen del och för andra.

För mycket handbagage i kabinen ger sämre reskomfort och kan till och med utgöra en säkerhetsrisk.

Reglerna om tillåtet antal, storlek och vikt på handbagaget skiljer sig mellan olika flygbolag och reseklasser. Lågprisbolagen är mest restriktiva. Ibland är det möjligt att checka in extra handbagage till lastutrymmet även vid gaten.

– Nycklar, dokument, plånbok och mediciner bör transporteras i handbagaget. Hit hör även mediciner som behövs under flygresan, säger Tuomo Kivikari, säkerhetschef på Finavia.

Det gäller att vara noggrann när man packar vätskor

Vätskor får medföras i handbagaget i förpackningar som rymmer högst 100 milliliter i en genomskinlig och återförslutningsbar 1-liters plastpåse.

Barnmat, mjölkersättning eller vätskor som ingår i specialdieter som behövs under resan får medföras även i större mängder. Mediciner i vätskeform som behövs under resan får också medföras, förutsatt att resenären meddelar att de används för medicinska ändamål. Dessa ska visas upp i säkerhetskontrollen.

Tolkningen av vad som räknas som vätska har luckrats upp något under senare år.

– Produkter i fast form får medföras i handbagaget, till exempel bär, ost eller exempelvis kålrotslåda. Detta gäller även oskalade frukter, förklarar Kivikari.

En bra tumregel är att om en produkt kan bredas ut med kniv så bör man lägga den i bagaget i lastutrymmet. Askar med smör, färskost eller kvarg hör med andra ord inte hemma i handbagaget.

Vatten- och läskflaskor, saxar och fällknivar samt tändstickor och tändare hör till de föremål som oftast omhändertas i säkerhetskontrollen. Små nagelsaxar får dock medföras om bladet är högst sex centimeter långt.

Avlägsna bagageetiketterna

Det bagage som ska till lastutrymmet checkar man numera ofta in själv. Bagageetiketten identifierar väskan, men det är bra att fästa även sina adressuppgifter på väskan.

– Gamla bagageetiketter ska tas bort. Bagagesystemet skickar väskan till rätt flyg även om det hänger en gammal etikett på väskan, men den kan bromsa upp systemet och till och med leda till att väskan måste checkas in manuellt, påpekar Kivikari.

Allt bagage till lastutrymmet genomlyses

Bagaget får inte innehålla lättantändliga eller explosiva eller giftiga, frätande eller andra farliga ämnen. Till dessa räknas exempelvis tändvätskor och fyrverkeripjäser. Förbjudna ämnen känner du igen på varningssymbolen. På flygbolagens hemsidor hittar du också mer information.

Se närmare packningsanvisningar: http://www.finavia.fi/sv/flygresan/fore-resan/