Skip navigation

Tjuvstarta våren på Malta

Article published
26.04.2015 kl 06:00
Malta är ett mångsidigt resmål om du vill resa i väg på ett förlängt veckoslut eller en veckas semester. Här finns mycket att se, och avstånden är korta.

Maltas huvudstad Valletta är ett av öns tre världsarv, något som även syns i stadsbilden med sina historiska sevärdheter.

De flesta hotellen ligger dock på annat håll, till exempel i Sliema och St. Julians en kvarts bilresa från Valletta. Den först nämnda är känd för sin kilometerlånga strandboulevard och den andra för sina restauranger och klubbar.

Riktiga stränder hittar du på den norra delen av Malta. Populära sandstränder är bland annat Mellieħa Bay, Għajn Tuffieħaoch Golden Bay. På ön finns även många svårtillgängliga klippstränder, där man ofta kan få tillbringa en dag på stranden helt ensam.

Om du har mer tid rekommenderas en båttur till öarna Gozo och Comino, som är populära bland fotvandrare.

Gozo är känt för stranden Ramla l-Ħamran med sin röda sand, medan bilfria Comino är populärt bland dykare. Snorklare styr kosan till Blue Lagoon med sitt intensivt turkosblå vatten.

Friluftsmuseum mot turkosblå fond

Historien är alltid närvarande på Malta, vars monument speglar århundraden av erövring. Det turkosblå Medelhavet skänker detta friluftsmuseum en unik fond.

Malta har styrts av samtliga erövrarfolk kring Medelhavet. Arabernas flerhundraåriga herravälde hörs i maltesiskan, som låter som en blandning av arabiska och italienska. Malta blev självständigt från Storbritannien 1964, och engelska är landets andra officiella språk.

Örikets kök är en fascinerande blandning av olika Medelhavssmaker.

De fiskerika vattnen bidrar med mångahanda läckerheter till fiskrätter, men Maltas nationalrätt anses ändå vara kaningrytan fenkata.Den sägs härröra från de egensinniga maltesarnas protest mot det jaktförbud som infördes av Johanniterorden på sin tid.

Nu kan du även resa till Malta med reguljärflyg, eftersom Finnair flyger direkt från Helsingfors-Vanda till Malta upp till två gånger i veckan under perioden 2.4–22.10.2015.

Il-vjaġġ it-tajjeb – Trevlig resa!

Se tidtabeller för flyg till Malta 

Foto: viewingmalta.com

Resa