Skip navigation

Mariehamns flygplats välkomnar allt fler flygpassagerare till och från Åland

Pressmeddelande
Article published
12.02.2016 kl 09:18
På Mariehamns flygplats ser vi med entusiasm fram emot kommande sommarsäsong. Antalet flygavgångar till Stockholm ökar betydligt, det blir inget sommaruppehåll i trafiken i år. Hela sommaren 2016 kommer vi att ha flyg till Stockholm med Nextjet 6 dagar i veckan, totalt 11 avgångar och flyg till Helsingfors med Norra 7 dagar i veckan, totalt 13 avgångar enligt nuvarande planering.

Vi satsar på passagerarnas trivsel

I terminalen har Finavia förnyat möblemanget i alla kundutrymmen och ljussättningen på flera ställen.

Vi har fokuserat på att göra terminalen både funktionell och fin för våra gäster. Duty free butiken är totalrenoverad och finns nu i mitten på avgångshallen. Det öppnar upp utsikten från avgångshallen till stationsplattan och landningsbanan. I sortimentet hittas såväl kända varumärken som åländska delikatesser.

- På alla hjärtans dag, 14.2 öppnar vi vårt nya café i terminalen. 60 North Bar & Café öppnar i helrenoverad lokal. Största förändringen är den stora uteserveringen i västerläge med unik utsikt över landningsbanan och stationsplattan. Här blir det varmt tidigt på våren och här kan man följa med samtliga avgångar och ankomster på Mariehamns flygplats säger flygplatschef Tanja Sabel.

60 North Bar & Cafés kundgrupp är främst eftermiddagens avgående resenärer från Mariehamns flygplats. Serveringen finns innan säkerhetskontrollen i terminalen, så alla som besöker flygplatsen kan ta del av utbudet. Det går bra att köpa med sig produkter från flygplatsen. På 60 North Bar & Cafés meny finns bland annat snittar, tapas och bakverk.  

Finavia fortsätter utveckla och investera på Mariehamns flygplats

I juli leveras den största posten för året, en ny brandbil till Mariehamns flygplats brand- och räddningstjänst. Redan innan sommaren kommer vi att göra om personsäkerhetskontrollen. Målet är att göra personsäkerhetskontrollen smidigare och mer funktionell för både våra avgående resenärer samt dem som arbetar i personkontrollen.

Finavia har under året investerat 1,2 milj. euro i flygplatsinfrastruktur samt servicehöjande åtgärder på Mariehamns flygplats. Största posten har varit ny ytbeläggning på flygplatsens stationsplatta. Det förlänger stationsplattans livslängd med 15 år. Annat som förnyats är bland annat automatiken till flygplatsens reservelaggregat. Det är viktigt att säkerställa elförsörjningen på en flygplats i alla omständigheter.

Vi har även förnyat fågelskrämselkanonerna. Ljudkanonerna är ett hjälpmedel till att hålla landningsbanan fri från fåglar.  

I samarbete med Shell Aviation kan vi nu erbjuda tankning till flygplan från en tankningsbil. Tankningsbilen har också bidragit till att flygbränslekapaciteten ökat på Mariehamns flygplats.

Positiv utveckling av passagerarantalet

År 2015 var ett bra år för Finavia och Mariehamns flygplats. För första gången översteg det sammanlagda passagerarantalet på Finavias flygplatser 20 milj. Mariehamns flygplats var bland flygplatserna med bästa tillväxten under året. Passagerarantalet på rutterna till och från Mariehamns flygplats ökade med 14 % jämfört med året innan. På inrikes flygtrafiken i december ökade passagerarantalet med hela 26 % jämfört med 2014. 

Resa