Skip navigation

Vild parkering blockerar flygplatsens trafik framför terminal 2

Article published
13.02.2019 kl 10:07
Terminaali 2 pysäköinti
På Helsingfors-Vanda får man gråa hår av privatbilister som trots förbudsskyltarna parkerar sin bil framför terminalens huvudingång.

– De felparkerade bilarna tar plats framför terminalen och skapar köer i trafiken till flygplatsen. Vi är oroliga för att situationen i något skede leder till att någon till och med missar sitt flyg, säger Finavias Jukka Isomäki, som ansvarar för trafiktjänsterna på Helsingfors-Vanda.

Den vilda parkeringen har nu blivit ett stort problem, då byggarbeten samtidigt pågår framför terminalen. På grund av byggarbetsplatsen har man tvingats göra körfälten smalare, vilket ytterligare minskar utrymmet för att lämna av passagerare.

Inkommande veckoslut inleds en av årets livligaste semestertider, vilket också ökar biltrafiken till flygplatsen. För att garantera en smidig bil- och taxitrafik ber Finavia alla som följer och möter passagerare att parkera i Snabbparkeringen, som finns i parkeringshuset P3.

Avgiftsfri parkering i Snabbparkeringen under februari

– I februari erbjuder vi en timmes gratis parkering i Helsingfors-Vanda Snabbparkering. Vi hoppas att så många som möjligt utnyttjar detta erbjudande. Det skulle göra trafiken smidigare utanför terminalen under hela sportlovssäsongen. Den avgiftsfria parkeringen gäller ända till slutet av februari, säger Isomäki.

Vanligtvis kostar Snabbparkeringen en euro per tio minuter, dvs. sex euro per timme. Om parkeringen räcker under tio minuter, får man avgiftsfritt köra ut ur Snabbparkeringen.

Kom i tid till flyget 14–17.2

Torsdagen den 14 februari inleds sportlovssäsongen, när familjerna reser på skidsemester till Lappland och Mellaneuropa samt på solsemester till destinationer längre bort.

Alla passagerare ombeds reservera tillräckligt med tid för resan till flygplatsen, incheckningen, bagageinlämningen samt säkerhetskontrollen. Det lönar sig att komma i god tid speciellt mellan torsdag och söndag, om flyget avgår på morgonen klockan 6–9 eller på eftermiddagen klockan 15–18.

På Finavias webbplats finns anvisningar för hur man packar skidor, snowboards och annan skidutrustning. Det är också bra att reservera bilparkering på förhand under sportlovet.

T2 Boilerplate Svenska
Resa