Hoppa över navigering

Finavias verkställande direktör Kimmo Mäki invald i styrelsen för ACI Europe

Article published
27.10.2021 kl 15:22
Kimmo Mäki
Människor & Luftfart
Finavias verkställande direktör Kimmo Mäki har blivit invald i styrelsen för internationella flygplatsrådet ACI (Airport Council International) Europa för en treårsperiod. Mäki är den första finländaren i ACI Europes styrelse. Han är representant för Nordeuropa i styrelsen.

‒ Det är en ära att få vara en del av ACI Europes styrelse och påverka de europeiska flygplatsernas framtida utveckling. Målet för den närmaste framtiden är att se till att flygtrafiken återhämtar sig från pandemin, som har skakat om hela branschen, på ett ansvarsfullt sätt. En viktig uppgift för hela flygbranschen är att stävja klimatförändringen, säger Mäki.

Enligt Mäki är Finland en föregångare inom flygbranschen i kampen mot klimatförändringen. Finavias verksamhet på Helsingfors-Vanda flygplats certifierades som koldioxidneutral bland de första europeiska flygplatsbolagen redan år 2017 och Lapplands flygplatser blev koldioxidneutrala år 2019. Alla Finavias flygplatser har varit koldioxidneutrala sedan 2019, vilket motsvarar 20 procent av de europeiska flygplatserna.

ACI Europes följande mål är att nå nettonollutsläpp på flygplatserna senast år 2050. Även Finavias mål är att nå nettonollutsläpp.

‒ Det är viktigt att Finland på grund av sitt exceptionella geografiska läge är med och påverkar flygplatssektorns utveckling. Finavias målinriktade klimatprogram, satsningar på kundupplevelsen och digitaliseringen skapar mervärde för hela Europas flygplatsgemenskap, säger Kimmo Mäki.

Kimmo Mäki är den första finländaren som har blivit invald i ACI Europes styrelse. Han är utbildad diplomingenjör och valdes till verkställande direktör för Finavia år 2018.

ACI Europe representerar mer än 500 flygplatser i 55 länder. De flygplatser som hör till ACI Europe möjliggör mer än 90 procent av den kommersiella flygtrafiken i Europa genom sin flygplatsverksamhet. Flygplatsernas verksamhet skapar 13,5 miljoner arbetstillfällen i Europa och stöder de europeiska ländernas ekonomi med 886 miljarder euro per år.

Läs även ACI:s pressmeddelande