Hoppa över navigering

Insjölandskap, vandringsleder och kultur – flygplatsens chef tipsar om upplevelser i Kuopio under höstlovet

Article published
03.09.2021 kl 09:51
Kuopio Kallasvesi
Människor & Luftfart
I Finavias serie Mitt Insjöfinland besöker vi nu Kuopio. Flygplatsens chef presenterar sina favoritplatser i sin hemstad.

Raija Niskanen från Kuopio är känd som flygplatsens chef och har trivts i sitt arbete sedan 2008.

Jag har arbetat på flygplatsen mycket länge, så länge att det inte ens är värt att prata om det, skrattar Niskanen.

Niskanen bodde i Paris och Tammerfors i unga år, men säger att Kuopio, som är omgiven av många sjöar, till sist tog segern som hemstad. Som flygplatschef säger hon att hon ansvarar för att flygplatsen fungerar för kundernas bästa, vilket lyckas bra med en utmärkt och professionell personal.

– I Kuopio är personaltillfredsställelsen av toppklass – och den har varit det redan i flera år. På vår flygplats arbetar yrkesmänniskor som behärskar många slags situationer och betjänar kundernas och intressentgruppernas behov, berättar Niskanen.

Kuopion järvimaisema

Bild: Simo Tolvanen / Visit Finland

– Den populäraste platsen på vår flygplats är terminallokalerna där passagerarna avreser och anländer. Där kan man se intressanta händelser och människor, berättar Niskanen.

– Kuopio stad har också som reklamslogan ”oväntade möten”, och det stämmer precis på flygplatsen, fortsätter Niskanen.

Niskanen hälsar passagerare som reser till Kuopio under höstlovet varmt välkomna. Från ingången av september avgår två dagliga flygningar från Kuopio till Helsingfors-Vanda, vilket också möjliggör dagslånga besök från Helsingfors till Kuopio.

Raijas tips för Kuopio

Aktiviteter på Tahko för höstlovsfirare

"Kuopio kallas inte utan orsak för Insjöfinlands turisthuvudstad. Jag rekommenderar absolut Tahko för höstlovsfirare, där kan man motionera till expempel på en av Finlands längsta motionstrappor, eller njuta av utmärkta vandringsleder antingen med cykel eller traditionellt gående."

”Kuopio är en stad omgiven av rena sjöar och stränder. Nära staden finns dessutom till exempel Seinävuori ravindal, som samtidigt är en karg och vacker sevärdhet. Dessutom är Pisaberget, Orinoro ravin och kulturstigen i Haminanlax värda att uppleva och se.”

Lakeland

Bild: Juho Kuva / Visit Finland

Kuopios utmärkta musei- och kulturutbud

”Kuopio har ett utmärkt kulturutbud. Till exempel ortodoxa kyrkomuseet Riisa och fotocentret Viktor Barsokevitsch samt utbyggnaden av Kuopio museum öppnades i våras. För närvarande pågår en utställning om Leonardo Da Vinci.”

”Och naturligtvis charmar Kuopios stadsparker Valkeisenlampi, Maljalahti och Snellmans park året om.”

Järvimaisema

Bild: Vilma Lehtonen / Visit Finland

Finlands bästa fisksoppa

"I Kuopio finns restauranger med allt från fine dining till ledigare samkväm. Till exempel den traditionella siklöjrestaurangen Sampo, fine dining-restaurangen Musta Lammas och restaurangen Urban, som vann tävlingen Finlands Top Chef 2015, är utmärkta alternativ.”

Kuopio Visit Finland

Bild: Kuopio / Visit Finland

– Det är nog inte många som vet det, men den bästa fisksoppan i Finland får du här i Kuopio, i restaurang Isä Camillo. Kuopio och Norra Savolax valdes till Europas mest välsmakande landskap 2020–21, och vi fick som första i Finland utmärkelsen European Region of Gastronomy.”

Finavias serie Mitt Insjöfinland är en fortsättning på Finavias serie Mitt Lappland och Min Skärgård & Kust. I serien får vi bekanta oss med Finavias flygplatser som finns nära sjöar och vatten samt livet där. Anställda vid den lokala flygplatsen ger sina bästa tips för besökare.

Bild: Juha Määttä / Vastavalo