Hoppa över navigering

Trafikarrangemangen på Helsingfors-Vanda flygplats ändras den 2 mars 2021

Pressmeddelande
Article published
22.02.2021 kl 09:02
Havainnekuva uuden T2:n edestä
Resa
Taxitrafiken samt avlämning och hämtning av passagerare koncentreras framför terminal 1 (T1). Från och med den 2 mars 2021 kan man inte längre ta bilen ända fram till flygplatsens huvudingång.

– I praktiken innebär ändringen att passagerare som rör sig med taxi eller privatbilar då de lämnar eller anländer till flygplatsen använder avgångshallen i T1. De nya arrangemangen gäller inte passagerare som rör sig med buss, invataxibil eller tåg, säger Jukka Isomäki, Finavias kundrelationschef för parkering och taxitrafik.

Helsinki-Vantaan väliaikaiset liikennejärjestelyt -kartta (ruotsi/suomi)

Under nio månader, från mars till december, ligger Helsingfors-Vanda taxistation direkt framför ytterdörrarna till T1. Privatbilar kan också stanna för en kort stund för att släppa av passagerare framför T1.

När man möter en passagerare på flygplatsen, lönar det sig att parkera bilen i P3.

– Jag rekommenderar alla att köra in i parkeringshallen. Det finns alltid plats och man behöver inte stressa över parkeringsplats, parkeringsförbud eller böter. Man kan lugnt vänta på passageraren antingen i bilen eller vid träffpunkten i T1, säger Isomäki.

På grund av coronapandemin koncentreras tills vidare alla flyg till terminal 2 (T2), dit man promenerar längs en förbindelsekorridor från T1. Avståndet är cirka 300 meter. De som hämtar eller lämnar av passagerare ombedes vänta i T1.

Havainnekuva Helsinki-Vantaan uudesta terminaali 2:sta.

De tillfälliga arrangemangen för avlämning och hämtning pågår till december, då Helsingfors-Vanda nya huvudingång öppnas och de sista trafikarrangemangen blir klara.

Helsingfors-Vandas utvecklingsprogram närmar sig mållinjen

Finavia inledde det omfattande utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda för ungefär åtta år sedan. Den enorma investeringen har framskridit enligt planerna och utbyggnaden av flygplatsen färdigställs inom några år.

– Det här har varit ett otroligt maratonlopp. Nu inleder vi slutspurten och påskyndar utbyggnadsarbetena av T2 genom att påbörja byggandet av den nya taxistationen ett år tidigare än planerat. Det här är möjligt eftersom de låga passagerar- och flygmängderna under coronatiden lämnar plats för byggnadsarbetena, säger Isomäki.

Utbyggnaden av T2 tas i bruk etappvis. Först öppnas flygplatsens imponerande huvudingång med sitt vackra trätak i december detta år. Samtidigt blir trafikarrangemangen klara.

Hela utvecklingsprogrammet slutförs år 2023. Finavia satsar över en miljard euro på att utveckla Helsingfors-Vanda och förbättra dess internationella konkurrenskraft.