Hoppa över navigering

Utflykter i fjällområdet eller havsnära Karlö – flygplatsens chef tipsar om det bästa med Uleåborg

Article published
20.07.2021 kl 13:00
Visit Oulu
I Finavias serie Min Skärgård & Kust besöker vi nu Uleåborg. Chefen för Uleåborgs flygplats presenterar sina favoritplatser i sin hemstad.

Liisa Sallinen, chef på flygplatsen i Uleåborg, bosatte sig i Uleåborg 2012 när hon tillträdde som flygplatsens chef.

– Mitt första jobb på Finavia, dåvarande Luftfartsverket, var redan åren 1997–2005. Senare började jag som chef för Kuusamo flygplats i februari 2012 och snart blev jag chef för Uleåborgs flygplats i november 2012.

Sallinen har trivts som chef för Uleåborgs flygplats i nästan tio år. Hon upplever att hennes viktiga uppgift är att göra flygplatssamfundet framgångsrikt både i små dagliga sysslor och även i stora helheter.

– Det otroliga utvecklingsarbetet vid Uleåborgs flygplats har lyckats i samarbete med en utmärkt, yrkeskunnig personal. Vi satsar på smidiga resor och kundnöjdhet, samt på att tillgodose våra kunders behov. Vi har så bra kapacitet att vi kan klara en årlig passagerarmängd på 1,5 miljoner.

Oulun kaupunki

Bild: Visit Oulu

Sallinen säger att på flygplatsen är hennes favoritplats loungen Hailuoto, ett väntområde vid avgångsgaten som är öppet för alla.

– Där finns en plats där du kan byta böcker och en svart flygel som passagerarna får spela. Det lönar sig inte heller att lämna flygplatsen utan njuta av Vohvelikuningas salta eller söta våfflor.

Sallinen välkomnar med glädje alla passagerare som på sommaren tänker komma till Uleåborg.

– Uleåborg är en mångsidig kuststad som ger dig många möjligheter att tillbringa din fritid. Det finns gott om havsnära sevärdheter i staden – till exempel Karlös otroliga havslandskap eller Nallikaris sandstrand ska du inte missa.

Flygbolagen Finnair och Norwegian flyger direkt från Helsingfors-Vanda till Uleåborgs flygplats. Med nuvarande utsikter flyger man på hösten också semesterresor från Uleåborg till Kreta, Rhodos och på vintern till favoritmålet Kanarieöarna.

– Till Uleåborg kommer du utmärkt med flyg, boka därför en resa och kom till Uleåborg!

Visit Oulu

BIld: Visit Finland

Liisas tips för Uleåborg

Naturnära aktiviteter för friluftsmänniskor

”Från Uleåborg kan du smidigt besöka Finlands sydligaste fjällområde eller Rokua Geopark, ett sällsynt naturområde som istiden format. Från Uleåborg kommer du enkelt till Syötes fjälltrakter på sommaren eller vintern, eller till sandstränderna i Kalajoki.”

”En ny ringväg för turister, Pohjolan rengastie, förbinder nio turistområden som omfattar öppna hav, älvmarker, skogsrikedomar och fjäll. Ruttens destinationer kan du besöka antingen på dagsutflykter eller så kan du köra hela rutten om du vill!”

Visit Oulu

BIld: Visit Oulu

Cyklande längs röda cykelvägar

"Uleåborg har definitivt ett bra nät av cykelvägar och på de röda cykelvägarna tillbringar jag gärna min fritid. För dem som gillar terrängcykling finns det också många alternativ, till och med direkt från flygplatsen kan du prova på terrängrutter i Uleåsalo.”

Visit Oulu

Bild: Kim Östman / Visit Finland

Ät gott i stadens restauranger

”Restaurang Uleåborg 1881 i en av de röda bodarna vid torgstranden är min absoluta favorit – här serveras både lokala smaker och internationella gastronomiska delikatesser med utmärkt service. Vid mindre hunger finns i den röda boden intill, Pannukakkutalo, som serverar läckra, salta och söta pannkakor.”

Finavias serie Min Skärgård & Kust är en fortsättning på Finavias serie Mitt Lappland. I serien får vi bekanta oss med Finavias flygplatser som finns nära hav och vatten samt livet där. Anställda vid den lokala flygplatsen ger sina bästa tips för besökare.

Artikel photo: Visit Oulu

Människor & Luftfart