Hoppa över navigering

Finavia firar internationella luftfartsdagen den 7.12 – samtidigt inleds jubileumsåren för Ivalo och Uleåborgs flygplatser

Article published
07.12.2022 kl 08:31
Suomen lippu liehuu Helsinki-Vantaalla
Resa
Den internationella dagen för civil luftfart firas årligen den 7 december. Syftet med dagen är att påminna om flygtrafikens betydelse för samhället. Samtidigt firar Finavia jubileum för sina flygplatser.

Finavia hissar upp flaggorna den 7 december 2022 och firar internationella luftfartsdagen på sina flygplatser runtom i landet.

Luftfartsdagen påminner oss om flygtrafikens betydelse och dess sociala och ekonomiska fördelar för den moderna världen, samhället och människorna. Luftfarten har förändrat turismen och näringslivet permanent och byggt upp kontakter mellan människor i årtionden.

Finavias flygplatser erbjuder hundratals flygrutter för finländare. Tack vare flygtrafiken kan man ta sig vart som helst i världen på mindre än 24 timmar. Luftfartsdagen är ett utmärkt tillfälle att fira tidigare vinningar, men också att se framåt: vi vill att finländarna ska kunna flyga också om hundra år.

Luftfartsdagens betydelse betonas vid en tidpunkt då luftfartsoperatörerna har åtagit sig att minska sina utsläpp och att vidta aktiva åtgärder för att motverka klimatförändringen. Finavias mål är att minska sina egna utsläpp på alla sina 20 flygplatser så nära noll som möjligt.

Jubileer firas på Finavias flygplatser

I år har Finavia firat Helsingfors-Vanda flygplats 70-årsjubileum. Helsingfors-Vanda flygplats, dess betydelse och historia har uppmärksammats genom året, till exempel med hjälp av Helsingfors-Vanda historiestig.

I december 2021 öppnade Finavia den förnyade terminalen på Helsingfors-Vanda, som omfattar anslående avgångs- och ankomsthallar, en modern säkerhetskontroll, ett resecentrum samt förnyade kommersiella tjänster. Under jubileumsåret har passagerarna blivit bekanta med de nya anläggningarna.

Nu kulminerar jubileet med flaggning på internationella luftfartsdagens, vilket syns på alla flygplatser.

På luftfartsdagen inleder Finavia också jubileumsåren för Ivalo och Uleåborgs flygplatser, som firas år 2023. Ivalo flygplats fyller 80 år och Uleåborgs flygplats fyller 70 år.

Läs mer

Finavias historia