Hoppa över navigering

Finlands äldsta passagerarflygplan flög igen i välgörenhetssyfte – barnpatienternas stämning var på topp på Helsingfors-Vanda

Article published
13.06.2022 kl 16:36
Lapsia ja aikuisia vanhan DC3-koneen edessä
Människor & Luftfart
Söndagen den 12 juni flög det historiska DC-3 OH-LCH-flygplanet över Helsingfors med barnpatienter som passagerare. Välgörenhetsflygningarna som anordnas av finska DC-föreningen i samarbete med Finavia återvände nu till Helsingfors-Vanda flygplats för andra sommaren i rad.

På söndagen fick ett tjugotal små patienter flyga över Helsingfors i ett Douglas DC-3-flygplan, som är nästan 80 år gammalt.

Finlands äldsta passagerarflygplan flög sammanlagt två omgångar med barn och vårdnadshavare ombord. Flygningarna, som varade en halvtimme, ägde rum över somriga Helsingfors och erbjöd passagerarna imponerande vyer.

Maisemakuva lentokoneen kyydistä

Jani Elasmaa, ansvarig chef för funktioner på landningsbanorna och uppställningsplattan på Helsingfors-Vanda flygplats, har ordnat flygningarna från Finavias sida.

Jag är stolt över att ha fått samarbeta med föreningen och organisera flyg för barnen. DC-3-flygplanet är en del av Finlands luftfartshistoria, och vi måste lyfta på hatten för hela föreningen, som håller planet i flygskick, säger Elasmaa.

Lokki och Tiira, de första flygplanen som landade på Helsingfors-Vanda flygplats 1952, var av samma flygplanstyp. I juli har det gått 70 år sedan de två planen landade.

DC-3 lentokone.
Kuva DC-3 lentokoneen ohjaamosta

Nio år av viktiga flygningar

Flygningarna bekostas av extra medlemsavgifter som betalas av medlemmarna i DC-föreningen. Varje medlem i föreningen beslutar om det belopp hen frivilligt donerar.

– Dessa evenemang har sitt upphov i föreningens medlemmars vilja att hjälpa, stöda och förstå, säger Ahti Pohjonen, DC-föreningens sekreterare och styrelsemedlem.

Välgörenhetsflygningar har ordnats sedan 2013, och nästan 400 små patienter från hela Finland har varit ombord under årens lopp.

Enligt Pohjonen är flygglädjen påtaglig.

– Upplevelsen är unik för barnen, och på flygningarna kan man faktiskt se barnens glädje. Detta syns också i mängden tacksam respons från familjerna efter flygningarna.

DC-3 lennon matkustajat katsovat maisemia

Under dagen fick barnen och vårdnadshavarna också höra om Finavias verksamhet och bekanta sig med flygplatsens underhållsutrustning.

DC-3 OH-LCH, som fyller 80 i december, flyger omkring 100 timmar om året i Finland och utomlands med föreningens medlemmar. Flygplanet ägs av Airveteran Oy och drivs och underhålls av DC-föreningen ry.

 

Bilder: Mikko Möltsi, DC-föreningen