Hoppa över navigering

Höstlovsfirare, kom i tid till Helsingfors-Vanda! Veckoslutet den 14–16 oktober är morgnarna och eftermiddagarna rekordlivliga

Article published
10.10.2022 kl 08:05
Kaksi matkustajaa tuloaulassa matkalaukkujen kanssa.
Resa
Finavia förväntar stora mängder passagerare på Helsingfors-Vanda flygplats under veckoslutet den 14–16 oktober 2022. Mer tid än vanligt bör reserveras för rusningstiden morgon och eftermiddag.

– Vi är beredda på att det kommer betydligt fler flygpassagerare till Helsingfors-Vanda än under ett vanligt veckoslut. Vi har bland annat utökat personalen för vägledning av passagerare och har förberett ytterligare resurser tillsammans med leverantören av vår säkerhetskontroll. Vi gör vårt bästa för att resan ska gå smidigt, berättar Sami Kiiskinen, Finavias utvecklingschef på flygplatsen.

Kiiskinen betonar att det är värt att reservera gott om tid till bagageinlämning och säkerhetskontroll. De livligaste timmarna i avgångshallen och säkerhetskontrollen är kl. 5–8 på morgonen och kl. 14–17 på eftermiddagen.

– Vi ber passagerarna att vara beredda på rusningar och köer, eftersom det finns många avgångar på en kort tid på morgonen och eftermiddagen och flygplanen är fullsatta. Mellan 7 000 och 8 000 passagerare passerar genom avgångshallen under loppet av några timmar. Vissa enskilda timmar finns det till och med fler passagerare än före pandemin.

Som ett praktiskt råd nämner Kiiskinen att det lönar sig att genomgå incheckning på förhand och att till exempel lämna bagaget för morgonflyg kvällen innan, om flygbolaget tillåter det.

En del flygbolag och researrangörer öppnar sina inchecknings- och bagagetjänster till exempel två timmar före avgång. Vissa flygbolag håller däremot sina servicediskar öppna hela tiden. Det lönar sig därför att kontrollera om researrangören eller flygbolaget har egna anvisningar för när du bör vara på flygplatsen.

– På vår webbplats har vi sammanställt checklistor och tips om hur du förbereder dig inför resan och vad du bör tänka på när du ska flyga. Du kan till exempel hitta anvisningar för hur du packar ditt bagage på en checklista på vår webbplats, tipsar Kiiskinen och önskar passagerarna ett avkopplande höstlov.