Hoppa över navigering

Anställda på Finavia: Lagspelaren som bytte från fotbollsplan till flygplan

Article published
02.06.2023 kl 08:00
Signy Aarna Maarianhaminan lentoasemalta
Människor & Luftfart
Signy Aarna avslutade sin karriär som fotbollsspelare och började en ny karriär på Finavia, i underhållet på Mariehamns flygplats. Mariehamns lilla flygplats bjuder på ett brett spektrum av olika arbetsuppgifter, och lagspelet fungerar sömlöst.

”Jag började jobba som mångsidig underhållsspecialist på Mariehamns flygplats i november 2022. Det har varit vändpunkten i mitt liv hittills. Jag avslutade min karriär som professionell fotbollsspelare och startade en ny karriär på Finavia.

Jag har spelat fotboll hela mitt liv. De sista nio åren spelade jag i Finland: först för Kuopion Pallokissat och sedan för Åland United. Med Åland United vann vi ligan en gång och finska cupen tre gånger.

Via fotboll kände jag också en av cheferna på Mariehamns flygplats. Han visste att jag skulle avsluta min idrottskarriär och frågade mig om jag skulle vara intresserad av att arbeta på Mariehamns flygplats. Då såg jag det inte ännu som en verklig möjlighet. Till slut gick jag till Finavias jobbintervju, där jag plötsligt tillfrågades när jag kunde börja.

Mitt huvuduppdrag är att sköta lokalerna på Mariehamns flygplats, både inomhus och utomhus. Mariehamn är en liten flygplats där alla gör allt vid behov. Omväxlingen gör jobbet intressant.

Jag har fortfarande mycket att lära mig om mitt jobb. Till exempel går jag nu en kurs om flygplatssäkerhet. Dessutom lär mer erfarna underhållsarbetare mig hela tiden vid sidan om arbetet.

Vi har ett jättebra team på flygplatsen och jag uppskattar mina kollegor mycket. Jag är den enda kvinnan i underhållsteamet, men det har inte haft någon inverkan på hur mina kollegor ser på mig.

Jag gillar mitt jobb väldigt mycket. Jag har alltid varit en lagspelare. Tidigare hade jag ett bra lag omkring mig i fotboll, och nu har jag det på flygplatsen.

Jag kommer från Estland. Vårt spelspråk i lagen har varit engelska, men jag kan också både finska och svenska. Den professionella vokabulären som har att göra med Mariehamns flygplats verksamhet var ändå helt främmande för mig. Till en början gjorde språkbarriären mig lite nervös, men jag har märkt att språkkunskaperna ackumuleras snabbt i takt med arbetet.

Flygplatsen är en unik arbetsmiljö. Trots att jag har rest mycket hade jag ingen aning om vad som pågår bakom kulisserna. Mitt arbete har gett mig ett nytt perspektiv på turism och flygplatser.

Jag uppskattar också personalen på flygplatsen på ett helt annat sätt. Nu när jag reser ägnar jag mer uppmärksamhet åt saker som att packa mitt bagage för att göra resandet så smidigt som möjligt.”