Hoppa över navigering

Finavia gör flygresandet lättare: upp till två liter vätskor per passagerare kan tas genom säkerhetskontrollen på Helsingfors-Vanda

Pressmeddelande
Article published
26.06.2023 kl 09:45
Kuvassa turvatarkastaja ja matkustaja hymyilevät toisilleen turvatarkastuslinjastolla.
Resa
Flygplatsbolaget Finavia gör säkerhetskontrollen på Helsingfors-Vanda smidigare och ökar mängden vätskor som tillåts i handbagaget till två liter per passagerare.

Från och med den 28 juni blir det ännu enklare att resa via Helsingfors-Vanda. Flygplatsen har fått mer modern säkerhetskontrollsutrustning som gör att vi kan tillåta transporten av vätskeförpackningar större än hundra milliliter, som till exempel en liters vattenflaskor och andra större förpackningar, i handbagaget, säger Ari Kumara, chef för Finavias säkerhetsverksamhet.

Finavia har nu slutfört sitt utvecklingsprojekt som syftar till smidiga och stressfria säkerhetskontroller. Reformen har genomförts i två skeden.

I det första skedet, under sommaren 2022, öppnade Finavia en helt ny säkerhetskontroll på Helsingfors-Vanda. Dess åtta toppmoderna säkerhetskontrollinjer använder ny slags teknologi som baserar sig på datortomografi. Tack vare den nya genomlysningsteknologin behöver vätskor och elektronik inte längre tas ut ur handbagaget.

Reformens andra skede ägde rum i juni 2023, då ytterligare två linjer öppnades på Helsingfors-Vanda och säkerhetskontrollens alla tio linjer blev färdiga. På så sätt kan man nu utnyttja den nya teknologin fullt ut, och Finavia kan öka mängden vätska som får bäras i handbagaget till två liter per passagerare.

Kumara betonar att den nya utrustningen endast används i säkerhetskontrollen i avgångshallen på Helsingfors-Vanda. De nuvarande vätskebegränsningarna fortsätter att gälla för passagerare som avgår från Finavias regionala flygplatser och passagerare som passerar genom säkerhetskontrollen för transitpassagerare på Helsingfors-Vanda.

Motsvarande ny teknologi används för närvarande endast på ett fåtal stora europeiska flygplatser och några flygplatser i USA. Passageraren kan stöta på olika säkerhetskontroller i olika skeden av sin resa, så det är bra att förbereda sig inför olika modeller och följa flygplatsspecifika instruktioner.

Finavia är en pionjär inom tjänsteutveckling inom sin bransch. Det är viktigt för oss att betjäna våra passagerare så bra som möjligt och att kunna erbjuda flygpassagerarna en behaglig flygplatsupplevelse. Vi tror att vi kan erbjuda flygpassagerarna en smidigare och mer avslappnad resa med den nya teknologin, säger Ari Kumara.

FAKTARUTA

När du packar ditt bagage, ta alltid hänsyn till vilka föremål eller ämnen som kan packas i handbagaget, vad som går i lastrummet och vad som inte alls får tas ombord på flygplanet. Du kan kontrollera säkerhetskontroll- och packningsanvisningarna på Finavias webbplats: https://www.finavia.fi/sv/lentoasemaalla/turvatarkastus?navref=main

Utöver säkerhetskontrollreglerna bör passagerare också kontrollera de bagagebegränsningar som utfärdas av flygbolagen samt tullbestämmelserna i destinationslandet.

Regler för vätskor i handbagaget på Helsingfors-Vanda

  • Högst två liter vätskor per passagerare får bäras i handbagaget.
  • Dessutom får medicinska vätskor, barnmat och specialdietvätskor bäras i handbagaget i den mängd som behövs under resan.
  • Elektronik och vätskor behöver inte tas ut ur väskan vid säkerhetskontrollen.

Regler för vätskor i handbagaget på Finavias regionala flygplatser och vid säkerhetskontrollen för transitpassagerare på Helsingfors-Vanda

  • Vätskebehållare med en volym på högst hundra milliliter, som ryms i en en liter stor genomskinlig och återförslutningsbar påse, är tillåtna i handbagaget.
  • Medicinska och specialdietvätskor samt barnmat får transporteras i handbagaget i den mängd som behövs under resan.
  • I säkerhetskontrollen för transitpassagerare på Helsingfors-Vanda tillåts även större vätskebehållare om de har köpts på flygplatser eller ombord flygplan i EU-länder och förpackats enligt EU-regler (en intakt, förseglad och genomskinlig plastpåse med inköpskvittot synligt).
  • Alla vätskor och elektronik måste tas ut ur väskan och presenteras för säkerhetskontrollanten före genomlysning.