Ohita navigaatio

Finavia helpottaa lentomatkustusta: Nesteitä voi kuljettaa Helsinki-Vantaan turvatarkastuksesta kaksi litraa matkustajaa kohti

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
26.06.2023 klo 09:45
Kuvassa turvatarkastaja ja matkustaja hymyilevät toisilleen turvatarkastuslinjastolla.
Matkustus
Lentoasemayhtiö Finavia sujuvoittaa Helsinki-Vantaan turvatarkastusta ja nostaa käsimatkatavaroissa sallittujen nesteiden määrän kahteen litraan matkustajaa kohti.

Helsinki-Vantaan kautta matkustaminen muuttuu 28. kesäkuuta alkaen entistä vaivattomammaksi. Lentoasemalle on asennettu lisää moderneja turvatarkastuslaitteita, minkä ansiosta voimme sallia yli sadan millilitran kokoisten nestepakkausten, kuten litran vesipullojen ja muiden isompien nestepakkausten kuljetuksen käsimatkatavaroissa, Finavian turvatoiminnoista vastaava johtaja Ari Kumara sanoo.

Finavia on nyt saanut valmiiksi sujuvaan ja stressittömään turvatarkastukseen tähtäävän kehityshankkeensa. Uudistustyö on toteutettu kahdessa vaiheessa.

Ensimmäisessä vaiheessa kesällä 2022 Finavia avasi Helsinki-Vantaalle kokonaan uuden turvatarkastuksen. Sen kahdeksan huippumodernia turvatarkastuslinjastoa hyödyntävät uutta, tietokonetomografiaan perustuvaa teknologiaa. Uusien läpivalaisulaitteiden ansiosta nesteitä ja elektroniikkaa ei ole enää tarvinnut ottaa pois käsimatkatavaroista.

Uudistuksen toinen vaihe toteutui kesäkuussa 2023, kun Helsinki-Vantaalle asennettiin kaksi linjastoa lisää ja koko kymmenen linjaston turvatarkastus on valmis. Näin uuden teknologian mahdollistamat ominaisuudet on saatu täyskäyttöön, ja Finavia voi nostaa käsimatkatavaroissa mukaan otettavan nesteen määrän kahteen litraan matkustajaa kohti.

Kumara painottaa, että uusia laitteita on käytössä vain Helsinki-Vantaan lähtöaulan turvatarkastuksessa. Finavian maakuntalentoasemilta lähteviä matkustajia ja Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksen kautta kulkevia matkustajia koskevat nykyiset nesterajoitukset.

Vastaavaa teknologiaa on toistaiseksi käytössä vain muutamilla isoilla Euroopan kentillä ja joillakin Yhdysvaltojen lentoasemilla. Matkustaja voi matkan eri vaiheissa kohdata erilaisia turvatarkastuksia, joten eri toimintamalleihin on hyvä varautua ja seurata lentoasemakohtaisia ohjeita.

Finavia on palvelukehityksen edelläkävijä toimialallaan. Meille on tärkeää palvella matkustajia mahdollisimman hyvin ja tarjota lentomatkustajille miellyttävä lentokenttäkokemus. Uskomme, että uuden teknologian myötä voimme tuottaa lentomatkustajille aiempaa rennomman ja sujuvamman matkalle lähdön, Ari Kumara sanoo.

Faktalaatikko

Matkatavaroita pakatessa on aina huomioitava, mitä esineitä tai aineita voi pakata käsimatkatavaraan, mitä ruumaan ja mitä ei lainkaan saa ottaa mukaan lentokoneeseen. Turvatarkastus- ja pakkausohjeet voi tarkistaa Finavian verkkosivuilta: https://www.finavia.fi/fi/lentoasemalla/turvatarkastus?navref=main

Turvatarkastussääntöjen lisäksi matkustajien kannattaa selvittää myös lentoyhtiöiden ohjeistamat matkatavararajoitukset sekä kohdemaan tullisäännöt.

Käsimatkatavaroiden nestesäännöt Helsinki-Vantaalla

  • Käsimatkatavaroissa saa kuljettaa nesteitä enintään kaksi litraa matkustajaa kohti.
  • Lisäksi käsimatkatavaroissa saa kuljettaa lääkinnällisiä nesteitä, vauvanruokia ja erikoisruokavalioon kuuluvia nesteitä matkan aikana tarvittavan määrän.
  • Nesteitä ja elektroniikkaa ei tarvitse ottaa pois laukusta turvatarkastukseen siirryttäessä.

Käsimatkatavaroiden nestesäännöt Finavian maakuntalentoasemilla ja Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksessa

  • Käsimatkatavaroissa sallitaan enintään sadan millilitran kokoiset nestepakkaukset, jotka mahtuvat yhteen litranvetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan pussiin.
  • Lääkinnällisiä ja erikoisruokavalioon kuuluvia nesteitä ja vauvanruokia voi kuljettaa mukanaan matkan aikana tarvittavan määrän.
  • Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksessa sallitaan myös isommat nesteet, kun ne on ostettu EU-maiden lentoasemilta tai lentokoneista ja ne on pakattu EU-sääntöjen mukaan (ehjä, sinetöity ja läpinäkyvä muovikassi, jossa ostokuitti näkyvillä).
  • Kaikki nestepakkaukset ja elektroniikka on otettava pois laukusta ja esitettävä turvatarkastajalle ennen läpivalaisua.