Hoppa över navigering

Helsingfors-Vanda flygplats valdes till en av de vackraste flygplatserna i världen

Pressmeddelande
Article published
04.12.2023 kl 12:00
Helsinki-Vantaan uudistetun terminaalin lähtöaula
Resa
Finavias Helsingfors-Vanda flygplats har valts till en av de vackraste flygplatserna i världen i den internationellt uppskattade arkitektur- och designtävlingen Prix Versailles 2023. Urvalskriterierna innefattade bland annat ekologi samt hänsyn till lokalt natur- och kulturarv.

– Vi är stolta över priset och att Helsingfors-Vandas finländska arkitektur och design åtnjuter anseende i världen. För många passagerare är flygplatsen deras första kontakt med Finland, och den fungerar som ett skyltfönster för vårt lands kunnande och innovationer. Det är fint att Finavia kan bidra till att skapa en positiv bild av Finland, säger Helsingfors-Vanda flygplatschef Ulla Serlenius .

Den internationellt prestigefyllda arkitekturtävlingen Prix Versailles ordnas varje år. Detta är första gången en kategori av de vackraste flygplatserna har inkluderats. Kriterierna för beviljande var innovation, kreativitet, hänsyn till lokalt natur- och kulturarv i planeringen samt ekologi. I förra årets tävling belönades Helsingfors-Vanda för planeringen av terminalens interiörer. Läs mer om tävlingen på arrangörens webbplats.

Finländskhet och hållbarhet styrde planeringen och genomförandet av den nya terminalen på Helsingfors-Vanda flygplats. Uppmärksamhet har ägnats åt inhemska material, energibesparande lösningar och mindre kolavtryck i byggandet.

Den finska naturen har inspirerat terminalens interiör. Ankomsthallens naturkonstverk Luoto välkomnar passagerare till Finland genast då de stiger ut ur bagagehallen. Avgångshallens spektakulära trätak skapar däremot en lugn stämning redan vid resans början. Trätaket är tillverkat helt för hand helt av finländsk gran, fortsätter Serlenius.

Helsinki-Vantaan lentoaseman Luoto-luontoelementti.

Bild: Ankomsthallens naturkonstverk Luoto är det första som ankommande passagerare ser när de kommer till Finland.

Helsinki-Vantaan lähtöaulan puukatto läheltä

Bild: Taket i avgångshallen består av 500 enskilda träelement.

Flygplatsens terminalutbyggnad har belönats flera gånger tidigare. Terminalen har till exempel fått pris för terminalbyggnadens stålkonstruktion och datamodellering, avgångshallens spektakulära trätak samt ansvarsfullt bygge. Tidigare i år utsågs Helsingfors-Vanda också till den bästa flygplatsen i Europa i sin storleksklass.

Terminalutbyggnaden öppnades 2021 som en del av det historiska utvecklingsprogrammet på Helsingfors-Vanda flygplats, som framgångsrikt slutfördes av Finavia på hösten 2023.

Se också:

Helsingfors-Vanda fick ett erkännande från en ansedd tidning inom resebranschen – en plats bland världens topp 10 bästa flygplatser

Den nya terminalen på Helsingfors-Vanda har fått det prestigefyllda BREEAM-ansvarscertifikatet

Helsingfors-Vandas utvecklingsprogram belönades för världens bästa datamodellering

Helsingfors-Vanda historiska utvecklingsprogram slutfördes framgångsrikt