Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan kehitysohjelma palkittu maailman parhaasta tietomallinnuksesta

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
21.09.2023 klo 09:45
Kuvakaappaus uuden lentoaseman tietomallinnuksesta.
Yritys
Kansainvälinen järjestö BuildingSmart International (bSI) myönsi tunnustuksen maailman parhaasta tietomallinnuksesta Finavian kymmenvuotiselle Helsinki-Vantaan kehitysohjelmalle, jossa tietomallinnusta on hyödynnetty projektin useissa eri vaiheissa sekä terminaalien että asematason laajennuksessa.

-Olemme ylpeitä saamastamme tunnustuksesta. Tietomallinnusta on hyödynnetty Helsinki-Vantaan kehitysohjelman suunnitteluvaiheesta saakka ja se on mahdollistanut järjestelmällisen ja suunnitelmallisen kehitysohjelman etenemisen, sanoo Finavian johtaja ja Helsinki-Vantaan kehitysohjelman kokonaisjohtamisesta vastannut Henri Hansson.

Tunnustus myönnettiin Helsinki-Vantaan kehitysohjelmalle tietomallinnuksen erinomaisesta hyödyntämisestä rakentamisen suunnittelussa, toteutusvaiheessa sekä ylläpidossa. Palkinto jaettiin Finavian kehitysohjelmalle 20. syyskuuta 2023 Lillestrømissa, Norjassa.

Helsinki-Vantaalla tietomallintamista on hyödynnetty kymmenvuotisen kehitysohjelman useissa projektin vaiheissa. Tietojohtamisen avulla sidosryhmiä on pystytty informoimaan etukäteen projektin toiminnallisuuksien kuvauksista sekä lentoasemalle rakennettavista uusista ominaisuuksista.

-Tietomallinnusta on hyödynnetty hyvin laajasti lentoaseman suunnittelussa ja toteutusvaiheessa. Tietomallintamisen ja virtuaalisafareiden avulla on saatu suunniteltua kehitysohjelman jokainen vaihe yksityiskohtia myöten jo vuosia ennen käyttöönottoa, sanoo Hansson.

BuildingSMART International on kansainvälinen järjestö, jonka tavoitteena on kehittää avointa tiedonsiirtoa ja hallintaa infrastruktuurin sekä rakennusten suunnittelussa, toteutuksessa ja ylläpidossa. Vuosittain bSI valitsee tietomallinnusta (BIM, Building Infromation Modelling) hyödyntäneiden projektien joukosta edistyksellisimmät projektit ja innovaatiot.

Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtö- ja tuloaulan laajennus on aiemmin palkittu vuonna 2022 Tekla BIM Global Awards -palkinolla maailman parhaasta tietomallinnuksesta. Uusi terminaali on saanut myös kansainvälistä tunnustusta vuonna 2022 voitettuaan arvostetun Pix Versailles 2022 -arkkitehtuuri ja design-kilpailun. Tänä vuonna kansainvälinen lentoasemajärjestö ACI valitsi Helsinki-Vantaan lentoasema parhaaksi eurooppalaiseksi lentoasemaksi omassa kokoluokassaan.

Lue myös

Finavian ja sen allianssikumppanien tietomallinnus valittu maailman parhaaksi

Helsinki-Vantaan kehitysohjelma 2013-2023