Hoppa över navigering

Helsingfors-Vandas utvecklingsprogram belönades för världens bästa datamodellering

Pressmeddelande
Article published
21.09.2023 kl 09:45
Kuvakaappaus uuden lentoaseman tietomallinnuksesta.
Företag
Den internationella organisationen BuildingSmart International (BSI) tilldelade utmärkelsen för världens bästa datamodellering till Finavias tioåriga utvecklingsprogram på Helsingfors-Vanda, där datamodellering har använts i olika skeden av projektet, i utbyggnaden av både terminalerna och uppställningsplattan.

– Vi är stolta över utmärkelsen som vi fått. Vi har använt datamodellering sedan planeringsstadiet av Helsingfors-Vanda utvecklingsprogram, och det har gjort det möjligt för programmet att framskrida på ett systematiskt och planerat sätt, säger Henri Hansson, Finavias chef som ansvarat för Helsingfors-Vanda utvecklingsprogram.

Utmärkelsen beviljades Helsingfors-Vanda utvecklingsprogram för utmärkt användning av datamodellering vid byggnationens planering, genomförande och underhåll. Priset tilldelades Finavia och utvecklingsprogramalliansen den 20 september 2023 i Lillestrøm, Norge.

På Helsingfors-Vanda har datamodellering utnyttjats i flera skeden av det tioåriga utvecklingsprogrammet. Med hjälp av kunskapsbaserad ledning har intressenterna informerats i förväg om beskrivningar av projektets funktionaliteter och de nya funktionerna som ska byggas på flygplatsen.

– Datamodellering har använts i stor utsträckning i planering och konstruktion av flygplatsen. Med hjälp av datamodellering och virtuella safarier har vi kunnat planera utvecklingsprogrammets varje steg i detalj flera år före implementering, säger Hansson.

BuildingSMART International är en internationell organisation som syftar till att utveckla öppen dataöverföring och datahantering vid planering, implementering och underhåll av infrastruktur och byggnader. Varje år väljer bSI de mest avancerade projekten och innovationerna bland de projekt som använder datamodellering (BIM, Building Information Modelling).

Utbyggnaden av avgångs- och ankomsthallen på Helsingfors-Vanda flygplats har tidigare tilldelats 2022 Tekla BIM Global Awards-priset för världens bästa datamodellering. Den nya terminalen har också fått internationellt erkännande 2022 efter att ha vunnit den prestigefyllda arkitektur- och designtävlingen Pix Versailles 2022. I år valde den internationella flygplatsorganisationen ACI Helsingfors-Vanda flygplats till den bästa europeiska flygplatsen i sin storleksklass.

Läs även

Finavias och dess allianspartners datamodellering utsågs till bäst i världen

Helsingfors-Vandas utvecklingsprogram 2013–2023