Hoppa över navigering

Julens minneslista för passagerare som reser från Helsingfors-Vanda flygplats

Article published
19.12.2023 kl 08:32
Joulupukki vilkuttaa.
Resa
Läs våra jultips för Helsingfors-Vanda flygplats och se när flygplatsen är som livligast.

Julen är en hektisk tid för resande på Helsingfors-Vanda flygplats. Det finns flest passagerare i terminalen mellan kl. 6–8 på morgonen och mellan kl. 15–18 på eftermiddagen. De livligaste resdagarna i år är 21–23.12 och 26–29.12.

Under julveckan kan tungt snöfall och föränderliga väderförhållanden försena avgående och ankommande flyg samt bagageleverans på Helsingfors-Vanda flygplats. Passagerare uppmanas att följa sin flygbolags uppdateringar.

Tips för ankomst till flygplatsen

  • Kom till flygplatsen i god tid och reservera tillräckligt med tid för incheckning av bagage och säkerhetskontroll. Ditt flygbolag meddelar dig när incheckningen börjar.
  • Förhandsboka din parkering för jullovet för att få det bästa priset. Det är enkelt att parkera på Helsingfors-Vanda, och till exempel P2-byggnaden har breda rutor och hiss till terminalen.

Tips för hur du ska packa ditt bagage

  • Du kan kontrollera i Finavias sökmotor för att se vad du kan ta med på flyget. Kontrollera också instruktionerna för skidor och snowboards med ditt flygbolag.
  • Packa livsmedel och julmat i lastrumsbagaget. Till exempel julens lådrätter, bakverk, konserver och fiskrom transporteras i lastrummet.
  • Packa inte fyrverkerier, tomtebloss eller lättantändliga produkter som brandfarliga skidvallor med på resan. Det är förbjudet att transportera dessa på flygplanet. Vänligen kontrollera produkten i Finavias sökmotor.

Börja ditt jullov redan på flygplatsen

  • Njut av julstämningen runt terminalen på Helsingfors-Vanda. Butikerna, restaurangerna, kioskerna och kaféerna har öppet varje dag, men de kan ha speciella öppettider den 24.12, 25.12 och 31.12.
  • Du kan också träffa jultomten i terminalen. Jultomten går runt på flygplatsen 14–23.12, kl. 13–19 på eftermiddagarna. Du kan se jultomten med sina tomtenissar i gateområdet eller i ankomsthallen bredvid Luoto.
  • Besök julstugan och Vardagsrum Maja. De finns efter passkontrollen, i gateområde 40–52. För de minsta i familjen finns även lekplatser vid gaterna 16 och 20.
  • Beställ MyFlight för detaljerad information om restauranger, tjänster och butiker nära din avgångsgate.

Läs även

Flygpassagerarens checklista

Att resa med barn på flygplatsen

Visste du att du kan lämna vinterjackan i förvaring under din resa?

Uppdaterad 22.12.: Under julveckan kan föränderliga väderförhållanden försena avgående och ankommande flyg på Helsingfors-Vanda flygplats.