Hoppa över navigering

Läs våra tips inför nyår på Helsingfors-Vanda och Lapplands flygplatser

Article published
29.12.2023 kl 08:32
Matkustajat hymyilevät terminaalissa
Resa
Om du ska resa via Finavias flygplatser, kolla in våra packningsanvisningar och restips.

Nyåret 29.12.-2.1. och 6.1. är populära resdagar på Helsingfors-Vanda och Lapplands flygplatser. På Helsingfors-Vanda, de mest trafikerade timmarna är mellan kl. 6–9 på morgonen och mellan kl. 15–18 på eftermiddagen. Ditt flygbolag ger dig exakt information om hur tidigt det lönar sig att anlända till flygplatsen.

Om du reser från Helsingfors-Vanda flygplats rekommenderar vi att du bokar bilparkering i förväg. På detta sätt betalar du för parkeringen smidigt och lätt i förväg, och dessutom får du parkeringen till det bästa priset, och på det parkeringsområde du själv väljer.

Packningsanvisningar: inga fyrverkerier på flygplanet

Om du flyger iväg för att fira det nya året ska du köpa dina fyrverkerier först då du kommit fram till ditt resmål. Fyrverkerier får inte transporteras på flygplanet, varken i flygplanets lastrums- eller handbagageutrymmen.

Du kan kontrollera packningsanvisningarna i vår sökmotor för att se vad du kan ta med på flyget. Kolla till exempel våra anvisningar för frilufts- och campingutrustning.

När du packar ditt handbagage ska du komma ihåg våra tips gällande säkerhetskontrollen på Helsingfors-Vanda flygplats: du behöver inte ta ut elektronik och vätskor ur väskan när ditt bagage säkerhetskontrolleras. Vi använder toppmodern teknik.

Kolla hur säkerhetskontrollen fungerar på Finavias flygplatser i Lappland. Kom ihåg att ta ut vätskor och elektronik ur väskan. Läs våra jultips för Lapplands flygplatser och se när flygplatserna är som livligast

Kontrollera i god tid att du har dina resehandlingar

Innan du reser hemifrån ska du se till att du har med dig nödvändiga resehandlingar, till exempel ett pass, när du reser utomlands. Kontrollera också att ditt pass är giltigt fram till slutet av året.

Vi rekommenderar att du tar fram ditt pass och dina resehandlingar i förväg när du checkar in eller går ombord på flygplanet vid avgångsgaten. På så sätt behöver du inte leta efter handlingarna i handbagaget när du kommer fram till passkontrollen.

Läs fler restips

Checklista för flygpassagerare – kontrollera dessa innan din flygresa