Hoppa över navigering

”Utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda är en investering i Finlands framtid” – inlägg om Finlands och flygtrafikens framtid på Finavias avslutningsfest

Article published
06.10.2023 kl 12:54
Finavian juhlatilaisuuden paneelikeskustelu.
Människor & Luftfart
I avslutningsfesten för utvecklingsprogrammet som Finavia anordnade på Helsingfors-Vanda den 5 oktober 2023 deltog kommunikationsminister Lulu Ranne, f.d. statsminister och presidentkandidat Alexander Stubb, Finnairs verkställande direktör Topi Manner, Business Finlands direktör Johanna Jäkälä och Finavias styrelseordförande Kati Levoranta. Kommissionär Jutta Urpilainen framförde en videohälsning från Europeiska kommissionen.

Finavia firar slutförandet av det historiska utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda flygplats 2013–2023. Avslutningsfesten firades i den sydliga piren på Helsingfors-Vanda flygplats. Festen öppnades av Finavias verkställande direktör Kimmo Mäki, som i sitt inlägg betonade investeringens betydelse för Finlands framtid.

Det är en stor ära att få stå här idag och förklara utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda slutfört. Samtidigt har vi en bra möjlighet att blicka in i framtiden. Hurdan kommer den värld som vi utfört detta fantastiska arbete för att se ut under kommande årtionden?

Kimmo Mäki Finavian juhlassa lavalla.

Utvecklingsprogrammet är inte bara en investering i flygplatstjänster och infrastruktur, utan också en investering i Finlands framtid. Helsingfors-Vanda flygplats är vårt visitkort till världen, och den moderna, välfungerande flygplatsen är ett starkt bevis på finsk kompetens. Att möjliggöra tillväxt var en av hörnstenarna i utvecklingsprogrammet. Nu är vi redo att ta emot 30 miljoner passagerare per år, vilket skapar möjligheter för både turism och näringsliv.

Samtidigt som vi firar framgången bör vi också blicka framåt. Den 12-åriga trafiksystemplanen är en bra möjlighet till en övergripande överblick. Dessutom bör branschens ekonomiska förutsättningar tryggas för att branschen ska kunna utvecklas och blomstra i Finland.

Helsingfors-Vandas framgång är inte bara flygplatsens, utan hela Finlands framgång. Låt oss blicka in i framtiden tillsammans och säkerställa att Helsingfors-Vanda flygplats förblir en föregångare och en plats dit man vill återvända gång på gång, sade Mäki i sitt tal.

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne lavalla.

Kommunikationsminister Lulu Ranne förmedlade en hälsning från Statsrådet till festdeltagarna. Minister Ranne underströk betydelsen av en hållbar ekonomi och utvecklingen av trafiksystemet för det finska samhället.

Topi Manner Finavian juhlassa.

Finnairs verkställande direktör Topi Manner tackade Finavia för det goda samarbetet under årtiondena. Helsingfors-Vanda flygplats är Finnairs nav och att utveckla kundupplevelsen är ett gemensamt mål.

Paneelikeskustelua.

Finavia anordnade en paneldiskussion kring flygtrafikens, turismens och Finlands framtid på evenemanget. I diskussionen deltog f.d. statsminister Alexander Stubb, Business Finlands direktör Johanna Jäkälä och Finavias styrelseordförande Kati Levoranta. Panelen leddes av Maija Lehmusvirta, redaktör och nyhetsuppläsare.

OneViolin -artisti esiintymässä juhlassa.

För musiken på det varmhjärtade evenemanget stod artisten One Violin med arrangemang av många finländska musikstycken.

Läs även

Utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda flygplats slutfördes framgångsrikt