Skip navigation

Flygplatsinnovationerna på Helsingfors-Vanda hör till världstoppen

Article published
27.06.2015 kl 06:00
Den europeiska flygplatsorganisationen ACI Europe har sammanställt en lista över de bästa innovationerna på de europeiska flygplatserna. På den världsomfattande TOP10-listan finns hela två innovationer från Helsingfors-Vanda flygplats: den ombyggda bagagehallen och de unika sovkapslarna.

– De senaste åren har vi gjort stora insatser i att utveckla servicen på Helsingfors-Vanda. Vi vill erbjuda passagerarna avkopplande och trevliga upplevelser under resan och på så sätt profilera oss gentemot de övriga konkurrerande flygplatserna. Utifrån ACIs TOP10-lista kan vi till och med säga att en femtedel av flygplatsinnovationerna för närvarande kommer från Helsingfors-Vanda, säger Heikki Koski, biträdande direktör för Helsingfors-Vanda flygplats.

Finsk natur möter teknisk kompetens i bagagehallen

Bagagehallen 2B har designats av en välkänd designer och inredningsarkitekt, Stefan Lindfors. I hallen får passageraren en unik upplevelse av Finland redan i väntan på bagaget.

Ett av de bärande temana är naturen i norra Finland. Bland bagagebanden finns glasvitriner som presenterar olika växter och djur i vårt hemland.

Den finländska IT-kompetensen representeras i sin tur av ett genomskinligt kretskortsmönster som upplivar hallens väggar. En levande naturbild som projiceras på väggarna ger ett särskilt tillskott i lokalen.

Via den vackra bagagehallen 2B anländer passagerarna från non-Schengen-flyg, det vill säga hallen används främst av passagerare som kommer från länder utanför Europa.

De redan världsberömda sovkapslarna erbjuder avkoppling mitt i den hektiska flygplatsatmosfären

På sjätte plats på listan finns de finländska GoSleep-sovkapslarna. Som namnet säger är sovkapseln en sovstol som ger passagerarna ett lugnt och privat utrymme för vila eller arbete.

Stolen kan stängas igen med en kupa som isolerar mot ljud och ljus. Handbagaget kan enkelt förvaras under stolen. Det finns också ett eluttag i stolen.

Helsingfors-Vanda är den första flygplatsen i Europa som är utrustad med sovkapslar. Kapslarna finns vid gaterna 31 och 37.

Finavia satsar på passagerarnas trivsel

– Det är viktigt för oss att passagerarna trivs på vår flygplats. Vi har utvecklat passagerarupplevelsen tillsammans med passagerarna. Genom olika samarbetsprojekt har vi lyckats få bland annat ett konstgalleri och ett bokbytarställe till flygplatsen, säger Koski.

Restaurang- och serviceutbudet utvecklas också kontinuerligt efter passagerarnas önskemål. Genom den pågående serviceförnyelsen har närmare 70 nya eller ombyggda butiker och restauranger öppnat på flygplatsen.

För närvarande genomför Finavia ett utvecklingsprogram på 900 miljoner euro. Syftet är att öka kapaciteten för internationell trafik på Helsingfors-Vanda och att förbereda sig på att betjäna 20 miljoner passagerare 2020.

 

Resa