Skip navigation

På Ylläs fortsätter vintern fram till maj

Article published
23.03.2015 kl 06:42
De bästa vintersportdagarna på Ylläs infaller i april, då det fortfarande finns massor av snö i Lappland. Just nu finns det cirka 80 centimeter natursnö på Ylläs, och hela vinterns snömängd är åtminstone på normal nivå.

– Våren är inte slut efter påsksäsongen, utan tack vare nattfrosten litar vi på att det finns tillräckligt med snö vid säsongavslutningen och till och med längre än så. Så har varit de tidigare åren, berättar verkställande direktör Nina Forsell från turismföreningen Ylläksen matkailuyhdistys ry.

Man kan njuta av utmärkta förutsättningar för vintersport under vårsolen, utan stress. På Ylläs är man redan på väg mot midnattssolen, midvintermörkret har man för länge sedan lämnat bakom sig. På dagarna är det ljust länge och ofta även varmt, men nattfrosten ser till att det finns tillräckligt med snö kvar.

Det gynnsamma snöläget gör att det fortfarande finns strålande förhållanden för längdåkning, slalom, snöskogång, snöskoteråkning, pimpelfiske, vinterbad och, i slutet av dagen, att beundra norrsken.

Backarna på Ylläs har öppet till och med den 3 maj, längdspåren underhålls till och med den 1 maj

Pallas-Yllästunturi nationalpark med sina stämningsfulla spårcaféer är nu lättillgänglig på skidor.

– Spåren underhålls till och med den första maj inom så stor del av vårt 330 km långa spårnät som möjligt, säger Forsell.

Utanför de pistade backarna har snön ackumulerats i lager som kan vara upp till två meter tjocka. Snödjupet, de olika snölagrens uppbyggnad samt lavinbenägenhet mäts regelbundet vid Kellostapuli av Ski Patrol.

Enligt mätningar gjorda den 15 mars 2015 varierade snötäckets totala tjocklek på olika punkter mellan 85 och 250 cm beroende på mängden ditblåst snö.

Ski Patrol fortsätter sitt arbete till och med slutet av skidsäsongen. I de pistade backarna finns det ingen lavinfara.

Källa: Pressmeddelande från Ylläksen matkailuyhdistys den 23 mars 2015

 

Resa