Hoppa över navigering

Hur har man förberett sig på coronavirus på Finavias flygplatser?

Article published
23.01.2020 kl 15:26
Archived
A close-up photo of a white airplane
Resa
I Finland ansvarar ministerierna och hälsomyndigheterna för instruktioner, övervakning och förebyggande av infektionssjukdomar. Det är myndigheterna som bestämmer om eventuella hälsokontroller av resenärer till exempel på flygplatser.

– Resenärernas och personalens hälsa och välmående är viktigt för oss. Därför startade vi redan i början av februari extra städning vid terminalerna och placerade handdesinfektionsmedel vid säkerhetskontrollerna och andra servicediskar. Vi följer coronavirusläget mycket noggrant, säger Heini Noronen-Juhola, biträdande direktör vid Finavia på Helsingfors-Vanda.

Noronen-Juhola berättar att Finavia även utför extra rengöringar på flygplatsen. Så agerar man bland annat vid misstanke om sjukdom (till exempel 7.2.2020). Finavia har en egen uppdaterad beredskapsplan som vid behov tas i bruk i samarbete med myndigheter och flygbolag.

Finavia har inte befogenheter att börja kontrollera resenärernas hälsa eller hindra resenärer eller flyg att ankomma till Finland. Det bestämmer ministerier och olika myndigheter om.

För tillfället har flygbolagen inställt alla eller en stor del av sina flygningar till Fastlandskina och Italien. Läs mera om Finnairs inställda flygningar (på finska).

Mer information om inställda flyg till Kina och ändringar i tidtabellerna fås från det egna flygbolaget och researrangören.

Anvisningar från Institutet för hälsa och välfärd