Hoppa över navigering

Resenärer från Italien och Litauen omfattas av karantänrekommendationer från och med den 28 augusti

Article published
28.08.2020 kl 16:38
Archived
Asiakaspalveluhenkilö jakaa ohjetta lentoasemalla
I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut har Finavia ändrat på sina passagerar- och fältprocesser för att stoppa coronaviruset. Från och med fredagen den 28 augusti delas THL:s karantänanvisningar ut vid ankomstgater för resenärer från Italien och Litauen.

Italien och Litauen hör inte till de länder för vilka Finlands regering har ställt upp resebegränsningar, men enligt THL:s trafikljusmodell klassas de som orange eller röda länder. För närvarande behöver resenärer från Italien och Litauen inte genomgå någon gränskontroll, men THL:s anvisningar om frivillig karantän på 14 dagar och undvikande av kollektivtrafik ska delas ut till dem. Finavia delar också ut THL:s allmänna anvisningar till resenärerna.

Resenärer från länder som omfattas av resebegränsningar får även framöver THL:s karantänanvisningar och allmänna anvisningar av Gränsbevakningsväsendet vid passkontrollen. Anvisningarna är också tillgängliga vid Finavias allmänna rådgivningspunkter.

Resenärer från länder som inte omfattas av resebegränsningar får THL:s allmänna anvisningar och en symtombedömningsblankett, som Finavia delar ut i ankomsthallarna. Resenärer som uppger att de har symtom hänvisas till Vanda stads hälsorådgivningsdisk enligt den process som tagits i bruk i början av augusti.