Hoppa över navigering

Finavias år 2021 i bilder

Article published
30.12.2021 kl 16:14
Archived
Vuosi 21 -teksti terminaalin päällä
År 2021 på Finavias flygplatser ligger nu bakom oss. Även om coronapandemin påverkade Finavia och dess verksamhet har det också innehållit många stora framsteg och glada händelser under året.

Januari 2021

Kittilän lentoaseman matkatavaroidenluovutus

Förnyelsearbetet på Kittilä flygplats avslutades i januari 2021. Finavia satsade denna gång på utveckling av bagagehanteringen, incheckningen och säkerhetskontrollen

Februari 2021

Rovaniemen lentoaseman porttialue ja kahvila.

På Rovaniemi flygplats introducerade Finavia polcirkelns energifria fjärrvärme.

Mars 2021

Lapsi leikki värikkäillä palikoilla, jotka on kiinnitetty seinään.

Helsingfors-Vanda flygplats valdes till den bästa flygplatsen i sin storleksklass i Europa år 2020. Airport Service Quality Award -priset (ASQ) delades ut av Airports Council International (ACI). Flygplatsen fick även pris för sina hygienåtgärder under coronapandemin år 2020.

April 2021

Kiitotievalo Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Landningsbana 1 på Helsingfors-Vanda flygplats öppnades igen i april. Landningsbanan stängdes tillfälligt i november 2020 på grund av att antalet flygningar minskat som en följd av coronapandemin.

Maj 2021

DC-3-lentokone ilmassa.

Finlands äldsta passagerarflygplan, det snart 80 år gamla DC-3, återvänder till Helsingfors-Vanda flygplats för sommaren. Finavia gjorde ett antal specialarrangemang för att DC-3 kunde flyga från Helsingfors-Vanda flygplats. Coronaperioden som var tystare än vanligt gav en möjlighet till detta sällsynta tillfälle.

Ilmakuva Helsinki-Vantaan lentoasemasta

Finavia tog beslut om att lägga sju miljoner euro på att renovera området för flygtrafik på Helsingfors-Vanda flygplats sommaren 2021. Målet var att säkerställa att verksamheten på taxibana och ramper löper smidigt samt att ytterligare förbättra hanteringen av dagvatten.

Juni 2021

Kuvakaappaus Helsinki-Vantaan lentoaseman tietomallinnuksesta

Finavias expansionsprojekt för utvecklingsprogrammet i Helsingfors-Vanda flygplats vann Tekla BIM Awards-priset för datamodellering. Finavia har använt datamodellering sedan 2006 och fortsatt med det under det tioåriga utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda flygplats.Vid genomförandet av terminal 2:s expansionsprojekt har datamodelleringen använts av alla partner i utvecklingsprogrammet.

Juli 2021

Kiitotievalot päällä yöaikaan

Finavias investering på fem miljoner euro för start- och landningsbanan på Mariehamns flygplats slutfördes i juli. Redan i planeringsskedet av projektet var målen för Finavias klimatprogram starkt involverade i beslutsfattandet.

Joensuun lentoaseman kiitotie ja rivi kiitotievaloja

Renoveringen av landningsbanan på Joensuu flygplats slutfördes. Finavias investering på en miljon euro ökade landningsbanans livslängd och gör det möjligt för flygbolagen att flyga till Joensuu även i fortsättningen.

Augusti 2021

Lentokoneita asematasolla

Brunnsparken Air Show 2021, som lockade mycket folk till Helsingfors centrum, ordnades i början av augusti. Flera flygplan som deltog i flyguppvisningen i Brunnsparken använde Helsingfors-Vanda flygplats som stödpunkt. Finavia är partner till Brunnsparken Air Show 2021.

September 2021

Mustia penkkejä porttialueella

Utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda flygplats, som lanserades av Finavia för nästan åtta år sedan, nådde en viktig etapp i början av september, när även de sista faciliteterna och tjänsterna för flyg och passagerare utanför Schengenområdet öppnades. Tillbyggnaden av långdistanstrafiken vid Helsingfors-Vanda flygplats är nu helt färdig.

Oktober 2021

Pitkä käytävä Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Finavia har i oktober tilldelats det internationella BREEAM-certifikatet som bevis på utvecklingsprogrammets övergripande ansvarsarbete vid utbyggnaden av luftrummet för långdistansflyg. Aukio och Västra flygeln som ingår i projektet, nådde en hög excellent-nivå. Dessutom vann utvecklingsprogrammet Årets projekt-priset som tilldelades av Projektiammattilaiset ry.

November 2021

Joukko ihmisiä ottamassa vartaan palkintoa

För utvecklingsprogrammet vid Helsingfors-Vanda var november ett fyrverkeri av priser. Utvecklingsprogrammets projekthelhet belönades med 2021 års RIL-pris inom området byggd miljö.

Utvidgningen av terminal 2 belönades för sin del med de högt uppskattade Årets stålkonstruktion- och Årets bygge-prisen.

December 2021

Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2:n tuloaula

Som en del av Finavias utvecklingsprogram öppnades den nya utbyggnaden av terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats för passagerare i början av december. Vid terminal 2 öppnades spektakulära avgångs- och ankomsthallar samt ett modernt parkeringsgarage. Samtidigt förnyades trafikarrangemangen i terminal 2. På öppningsdagen bjöds det program för resenärer som passerade genom flygplatsen i avgångs- och ankomsthallarna, samt erbjudanden när nya restauranger, butiker och tjänster öppnade sina dörrar.

Ivalon lentoasema talvella.

I december började julsäsongen ordentligt på Lapplands flygplatser. Dessutom firades flera flygbolags återkomst och öppnandet av nya rutter. Förteckningen över ruttöppningar omfattar bland annat Paris-Rovaniemi, Düsseldorf-Rovaniemi och Milano-Rovaniemi. I nyhetsredaktionen hittar du också information om rutter som öppnats tidigare och återkommit under hösten.

Resa