Ohita navigaatio

Finavian vuosi 2021 kuvina

Artikkeli julkaistu
30.12.2021 klo 16:14
Arkistointipäiväys
Vuosi 21 -teksti terminaalin päällä
Vuosi 2021 Finavian lentoasemilla on nyt lähes takanapäin. Vaikka koronapandemia vaikutti Finavian toimintaan, on vuosi sisältänyt myös paljon upeita saavutuksia ja iloisia tapahtumia.

Tammikuu 2021

Kittilän lentoaseman matkatavaroidenluovutus

Kittilän lentoaseman uudistustyöt valmistuivat tammikuussa 2021. Finavia panosti tällä kertaa matkatavaroiden käsittelyn, lähtöselvityksen ja turvatarkastuksen kehittämiseen.

Lue Kittilän uudistamisesta lisää

Helmikuu 2021

Rovaniemen lentoaseman porttialue ja kahvila.

Finavia otti Rovaniemen lentoasemalla käyttöön Napapiirin Energianpäästöttömän kaukolämmön.

Lue Rovaniemen lentoaseman ratkaisusta lisää

Maaliskuu 2021

Lapsi leikki värikkäillä palikoilla, jotka on kiinnitetty seinään.

Helsinki-Vantaan lentoasema valittiin kokoluokassaan Euroopan parhaaksi vuonna 2020. Airport Service Quality Award (ASQ) -palkinnon myönsi Airports Council International (ACI). Lentoasema sai palkinnon myös sen hygieniatoimista vuoden 2020 koronapandemian aikana.

Lue Helsinki-Vantaan palkinnosta lisää

Huhtikuu 2021

Kiitotievalo Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Helsinki-Vantaan kiitotie 1 avattiin uudelleen huhtikuussa. Kiitotie oli tilapäisesti suljettuna marraskuusta 2020 alkaen koronapandemian aiheuttaman lentojen vähentymisen vuoksi.

Toukokuu 2021

DC-3-lentokone ilmassa.

Suomen vanhin matkustajakone, liki 80-vuotias DC-3 palasi kesäksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Finavia teki lukuisia erityisjärjestelyjä, jotta DC-3 pystyi lentämään nykymuotoiselta Helsinki-Vantaalta. Tavallista hiljaisempi korona-aika antoi mahdollisuuden tälle harvinaiselle tilaisuudelle.

Lue DC-3 koneen paluusta lisää

Ilmakuva Helsinki-Vantaan lentoasemasta

Finavia päätti kunnostaa Helsinki-Vantaan lentoliikennealuetta kesällä 2021 seitsemällä miljoonalla eurolla. Tavoitteena oli varmistaa lentokoneiden sujuva rullaus- ja asematasotoiminta sekä entisestään parantaa hulevesien hallintaa.

Lue kunnostuksesta lisää

Kesäkuu 2021

Kuvakaappaus Helsinki-Vantaan lentoaseman tietomallinnuksesta

Finavian Helsinki-Vantaan kehitysohjelman laajennushanke voitti tietomallinnuksen Tekla BIM Awards -palkinnon. Finavia on hyödyntänyt tietomallinnusta jo vuodesta 2006 alkaen ja sitä on jatkettu läpi 10-vuotisen Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelman. Terminaali 2:n laajennushankeen toteutuksessa tietomallinnusta ovat hyödyntäneet kaikki kehitysohjelman kumppanit.

Lue Tekla-palkinnosta lisää

Heinäkuu 2021

Kiitotievalot päällä yöaikaan

Finavian viiden miljoonan euron investointi Maarianhaminan lentoaseman kiitotiehen saatiin päätökseen heinäkuussa. Jo projektin suunnitteluvaiheessa Finavian ilmasto-ohjelman tavoitteet olivat vahvasti mukana päätöksenteossa.

Lue Maarianhaminan investoinnista lisää

Joensuun lentoaseman kiitotie ja rivi kiitotievaloja

Joensuun lentoaseman kiitotien remontti valmistui. Finavian miljoonan euron investoinnin myötä kiitotien käyttöikä piteni ja lentoyhtiöillä on mahdollisuus lentää Joensuuhun jatkossakin.

Lue Joensuun kiitotieremontista lisää

Elokuu 2021

Lentokoneita asematasolla

Paljon väkeä Helsingin keskustaan houkutellut Kaivopuiston lentonäytös 2021 järjestettiin elokuun alussa. Useat Kaivopuiston lentonäytökseen osallistuvat lentokoneet käyttivät tukikohtanaan Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Finavia on Kaivopuiston lentonäytöksen 2021 yhteistyökumppani.

Lue Kaivopuiston lentonäytöksestä lisää

Syyskuun 2021

Mustia penkkejä porttialueella

Finavian liki kahdeksan vuotta sitten käynnistämä Helsinki-Vantaan kehitysohjelma saavutti syyskuun alussa tärkeän etapin, kun viimeisetkin non-Schengen-lentoja ja -matkustajia palvelevat tilat ja palvelut avautuivat. Helsinki-Vantaan kaukoliikenteen laajennusosa on nyt kokonaan valmis.

Lue kaukoliikenteen laajennusosan valmistumisesta lisää

Lokakuu 2021

Pitkä käytävä Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Finavia sai lokakuussa kansainvälisen BREEAM-sertifikaatin osoituksena kehitysohjelman kokonaisvaltaisesta vastuullisuustyöstä kaukolentoalueen laajennuksen osalta. Projektiin kuuluvat Aukio ja länsisiipi saavuttivat korkean excellent-tason. Lisäksi kehitysohjelma voitti Projektiammattilaiset ry:n Vuoden Projekti -palkinnon.

Lue BREAAM-sertifikaatista lisää

Marraskuu 2021

Joukko ihmisiä ottamassa vartaan palkintoa

Marraskuu oli Helsinki-Vantaan kehitysohjelmalle palkintojen ilotulitusta. Kehitysohjelman projektikokonaisuus sai Rakennetun ympäristön alan akateemisten vuoden 2021 RIL-Palkinnon.

Terminaali 2:n laajennus sai puolestaan arvostetun Vuoden teräsrakenne -palkinnon ja Vuoden Työmaa -palkinnon.

Joulukuu 2021

Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2:n tuloaula

Finavian kehitysohjelmaan kuuluva Helsinki-Vantaan uusi terminaali 2:n laajennusosa avautui matkustajille joulukuun alussa. Terminaali 2:ssa avautuivat upeat lähtö- ja tuloaulat sekä moderni pysäköintitalo. Samalla uudistuivat terminaali 2:n liikennejärjestelyt. Avajaispäivänä lentoaseman kautta matkustaville oli pientä ohjelmaa lähtö- ja tuloauloissa sekä tarjouksia, kun uudet ravintolat, myymälät ja palvelut avasivat ovensa.

Lue uuden terminaalin avaamisesta lisää

Ivalon lentoasema talvella.

Joulukuussa käynnistyi kunnolla joulusesonki Lapin lentoasemilla. Lisäksi juhlittiin useiden lentoyhtiöiden paluuta ja uusien reittien avautumista. Reittiavauksien listalla ovat muun muassa Pariisi-Rovaniemi, Düsseldorf-Rovaniemi ja Milano-Rovaniemi. Uutishuoneelta löydät tiedot myös aikaisemmin syksyllä avautuneista ja palanneista reiteistä.

Matkustus