Hoppa över navigering

Kommer du att tillbringa tid på Helsingfors-Vanda flygplats under mellanlandningen med barnen? Så får du ut det mesta av ditt stopp

Article published
22.10.2021 kl 15:44
Little girls watching plains at Helsinki Airport.
Helsingfors-Vanda flygplats har mycket att erbjuda för transferpassagerare. En förälder som reser med barn får en chans att hämta andan en stund mellan flygningarna och låta familjens minstingar få utlopp för sin energi i lekrummen.

På Helsingfors-Vanda flygplats finns gott om service för barnfamiljer, hela familjen kan njuta av mellanlandningen. Det går att låna en sittvagn för barn i lekåldern från gateområdet under mellanlandningen.

─ Det finns gott om plats att röra sig i terminalen, titta på flygplan och förundras över alla speciella fordon på plattan, säger Hanna Hämäläinen, Finavias chef för enheten för passagerarservice på Helsingfors-Vanda flygplats.

Children's play area that imitates Finnish cottage and nature.

Finavia kräver att passagerarna använder munskydd på flygplatsen, men detta gäller inte barn.

På Schengen-sidan vid gate 20 finns en lekplats, där familjens minstingar kan leka i ett finländskt sommarstugelandskap. På non-Schengen-sidan kan personer i alla åldrar få utlopp för sin energi och sträcka på sig i Olohuone Maja i närheten av gate 52.

Girl checking christmas calendar.

I julstugan (gate 40) kan du gå och knacka på den pyttelilla tomtedörren och öppna luckorna i julkalendern. I stugan finns också möjlighet att få veta mer om den finländska bastun.

Titta på Mumintrollen och ät gott

Det finns flera matställen på Helsingfors-Vanda flygplats, allt från lounger till restauranger och snackbarer. På non-Schengen-sidan är Moomin Coffee (gate 40) som serverar små tilltugg för hela familjen ett absolut måste under mellanlandningen.

Moomin cafe.

I Espresso House (gate 29) och i Cafe Tori (gate 26) på Schengen-sidan går det snabbt att få sig ett mellanmål och en kaffe. Richie’s Gourmet Hot Dog (gate 19) eller Burger King (gate 29) serverar snabbmat för hela familjen. Det går också att ta med sig maten ombord på flyget som take away.

─ Alla restauranger har barnportioner och barnstolar och kan vid behov värma upp mat och nappflaskor för familjens minstingar, berättar Hämäläinen.

Family eating in lounge.

Av loungerna på Helsingfors-Vanda flygplats har Plaza Premium lounge (gate 40, non-Schengen) och Finnairs lounge (gate 22, Schengen) egna lekrum för barn.

Lugna amningsrum och skötrum

För den som behöver en lugn plats för att mata sitt barn mellan flygen finns ett amningsrum vid gate 40 på non-Schengen-sidan. Där finns också en mikrovågsugn, ett skötrum och en separat toalett.

– På Helsingfors-Vanda flygplats finns flera lugna rum för barnomsorg och amning. I anslutning till toaletterna finns separata skötrum med möjlighet till blöjbyten. I flera av skötrummen finns också en liten toalettstol eller en potta för barn, säger Hämäläinen.

Barnavårdsartiklar finns också på de tillgänglighetsanpassade toaletterna som har mer utrymme för barnskötsel.

Ladda batterierna under mellanlandningen

Under mellanlandningen går det enkelt att fylla vattenflaskor och ladda batterierna till elektronisk utrustning. Kranvattnet i Finland är av hög kvalitet och rent, det går alltså alldeles utmärkt att fylla vattenflaskorna vid flygplatsens tappställen som finns både på Schengen- och på non-Schengen-sidan. Tappställena på non-Schengen-sidan har också varmt vatten.

Girl running.

Flygplatsens Wi-Fi finns till för alla passagerare. Smarta enheter kan enkelt laddas upp inför nästa flygning antingen i USB-uttag eller eluttag. Det finns gått om uttag särskilt i gateområdena.

─ Efter en avkopplande mellanlandning fortsätter resan med gott humör, konstaterar Hämäläinen.

Fler råd för dig som reser med barn finns på Finavias webbplats Little Airport.