Hoppa över navigering

Tiotusentals öar och skär finns intill pulserande Åbo, den livliga kultur- och restaurangstaden

Article published
16.06.2021 kl 08:16
Turun saaristo
I Finavias serie Min Skärgård & Kust besöker vi nu Åbo. Juha Aaltonen, chef för flygplatsen, presenterar sina favoritplatser i sin hemstad.

Om du är född i Åbo finns staden i dig för evigt, anser Juha Aaltonen, från Finavia och chef för flygplatsen i Åbo. Den infödde Åbobon har provat på att bo i olika städer längs västkusten, men återvände till slut till sin soliga hemstad.

– Åbo är ett utmärkt resmål året runt. Inte är det något fel på Medelhavet, men en bättre sevärdhet finns genast utanför Åbo. Skärgårdshavet med sina över fyrtiotusen öar och skär anses vara världens vackraste skärgård!

Turun saaristoa

Bild: Visit Finland

Åbo bjuder på aktiviteter och sevärdheter på ett mångsidigt sätt med både kultur, natur och god mat. Vid sidan av den soliga skärgården pulserar en levande restaurangstad där det finns något för var och en.

Turun kaupunki

Bild: Timo Oksanen

Aaltonen har trivts som chef på Åbo flygplats sedan 2010 och som regiondirektör för Västra Finland sedan 2011. Åbo flygplats har flera gånger valts till årets flygplats och här finns också den samhörighetsanda som är kännetecknande för Åbo.

– Det är underbart att vara en del av denna fantastiska flygplatsgemenskap där alla arbetar för samma mål. Vår styrka är att vi hjälper och tar hänsyn till varandra och det goda samarbete som följer av detta med alla aktörer som är verksamma på flygplatsen. Vårt gäng har en fantastisk attityd.

Flygplatsen har direkta förbindelser till många intressanta resmål, såsom Gdansk, Skopje, Kaunas, Larnaca och Mariehamn. Dessutom kan man smidigt resa från Åbo ut i världen via Finavias övriga flygplatser.

Turun  linna

Bild: Visit Turku

Juhas Åbo-tips

Skärgårdshavets förtrollande landskap

Åbo skärgård har tiotusentals öar och skär. Skärgårdshavet är otroligt fint och har också kallats världens vackraste skärgård. Dessutom är Åbo känd som en solig stad, och därför ger stränderna och havet de bästa förutsättningarna att fira en sommardag tillsammans med familj eller vänner.

Pulserande kulturstad

Åbo valdes till kulturhuvudstad 2011 och det märks fortfarande i Åbo. Utöver museerna, domkyrkan och Åbo slott har staden utmärkta möjligheter också till aktiviteter och motion.

– I Åbo finns ett utmärkt urval av olika idrotts- och kulturverksamheter och här kan man pröva på eller utöva hobbyverksamheter av nästan alla slag. Jag anser till exempel att det är viktigt att man har någon intressant hobby som motvikt till arbetet. Själv tillbringar jag tid utomhus och sysslar till exempel med löpning, cykling och laggrenar, såsom fotboll och hockey med gamla spelkompisar.

Turussa pyöräilyä

Bild: Juho Kuva

Intressant restaurangutbud

Åbo kallar sig själv Finlands restauranghuvudstad och är villig att bevisa sitt påstående. Här kan du välja mellan fantastiska restauranger och härliga menyer, till exempel Aura ås strand är en idealisk plats att tillbringa tid och njuta av gourmetmat i världsklass.

– Min favoritrestaurang är restaurang NOOA som finns i Åbo gästhamn. Utöver ett fint restaurangutbud kan matvänner också smaka på traditionella åboläckerheter, såsom skärgårdsbrödet eller russinkorven som säljs t.ex. i Åbo Saluhall.

Åbo är ett populärt resmål i Finland och en unik sommarstad.

Finavias serie Min Skärgård & Kust är en fortsättning på Finavias serie Mitt Lappland. I serien får vi bekanta oss med Finavias flygplatser som finns nära hav och vatten samt livet där. Anställda vid den lokala flygplatsen ger sina bästa tips för besökare.

Artikel bild: Jaakko Kivelä / Visit Finland

Människor & Luftfart