Hoppa över navigering

De nya rulltrottoarerna gör det smidigare att röra sig inom Schengen-gateområdet

Article published
18.03.2022 kl 12:54
Liukutasot pitkällä käytävällä
Ansvar
Den korridorrenovering i Schengen-gateområdet som inleddes våren 2021 har färdigställts snabbare än den ursprungliga tidsplanen. Vid renoveringen installerades i närheten av gaterna 16–20 rulltrottoarer som gör det snabbare och smidigare att röra sig i området.

– En höjning av servicenivån för passagerare i Schengentrafik och inrikes trafik är ett av de centrala delområdena i utvecklingsprogrammet. Det är viktigt att vi kan höja servicenivån i de nuvarande lokalerna redan innan Schengen-gateområdet utvidgas till sin slutliga form under de närmaste ett och ett halvt åren, säger Timo Järvelä, Finavias ansvarige direktör för passagerarupplevelser och processer på Helsingfors-Vanda flygplats.

De nya rulltrottoarerna och de renoverade ytorna har inneburit en hel del arbete. Ändringarna krävde bland annat att stomkonstruktionerna stärktes i flera våningar och att mellanbjälklaget i betong revs på en sträcka av nästan 200 meter.

De rulltrottoarer som gör det lättare för passagerarna att röra sig sattes på plats genom en öppning i ytterväggen i form av cirka tio meter långa block. Efter det att blocken lyfts in transporterades de till sina slutliga platser med hjälp av en hundra meter lång stålbana.

Projektchef Esa-Pekka Timonen från Finavia är nöjd med att restauranglokalerna i området inte behövde stängas under projektet. Tjänsterna var öppna för passagerarna under hela projektet. Tack vare nya arbetssätt kunde arbetet utföras nära de lokaler som var öppna.

‒ Ändringarna är krävande när nya element kombineras med den gamla stomstrukturen. Ett bevis på att vi var framgångsrika med planeringen och arbetet är att caféet Upper Crust kunde hålla öppet samtidigt som vi gjöt betongbalkar under butikens golv, säger Timonen.

Även om vi var tvungna att begränsa och planera arbetstiden utifrån flygplatsens verksamhet, genomförde vi hela projektet enligt budgeten och slutförde det mer än 2 månader i förväg. Under projektets gång renoverades även förbindelsekorridoren mellan terminal 1 och terminal 2. Renoveringen av korridoren slutfördes i februari, och utrymmena står nu till förfogande för passagerare, personer som besöker flygplatsen och arbetstagare.

Läs mer

Så här utvecklar Finavia sina flygplatser (på engelska)

Helsingfors-Vandas utvecklingsprogram

Service på Helsingfors-Vanda flygplats – se restauranger och caféer som finns närmast din avgångsgate