Hoppa över navigering

Smidig start på sportlovet från flygplatsen – kom ihåg dessa saker

Article published
15.02.2022 kl 09:34
Perhe lähdössä matkalle autohallissa.
Resa
Sportlovsveckorna 8–10 är en populär tid att resa från Finavias flygplatser. Det lönar sig att åka till flygplatsen i god tid för att få en bra start på resan.

Reservera tillräckligt mycket tid, särskilt under rusningstid, så att du hinner parkera, lämna in bagaget, checka in, gå igenom säkerhetskontrollen, shoppa och äta något på flygplatsen i lugn och ro. De mest populära tiderna att resa är på morgonen och eftermiddagen.

Alla som besöker flygplatsen måste använda munskydd. Var också uppmärksam på säkerhetsavstånd och handhygien. Res inte om du är sjuk.

 Nainen kävelee portaissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Kontrollera öppettiderna för tjänster och restauranger på flygplatsen i god tid före resan. Du kan växla valuta på Helsingfors-Vanda flygplats hos Forex före säkerhetskontrollen.

För många har det säkert gått en tid sedan senaste resan. Ägna några minuter före din resa åt att kontrollera att ditt pass och eventuella andra resehandlingar fortfarande är giltiga. Försäkra dig om att du har alla resehandlingar som ditt destinationsland kräver med dig. Observera att kraven kan ändras snabbt.

Skidåkning på skimrande snö

Om du reser med specialbagage såsom slalomskidor, skidutrustning eller snowboard, bekanta dig med packningsanvisningar på förhand. Särskilt på inrikesflyg kontakta ditt flygbolag innan du reser och försäkra dig om att skidor och övrig slalomutrustning säkert ryms i planet. I de mindre flygplanstyperna finns det inte nödvändigtvis alltid plats för specialbagage i lastrummet.

Om du är osäker på hur du ska packa ditt bagage, kan du få svar på dina frågor genom att gå in på Finavias webbplats på sidan Så här packar du ditt bagage inför flyget. På samma sida står även vilka säkerhetsregler som gäller för transport av elektronik, kosmetika, livsmedel och alkohol samt annat viktigt.

Börja din resa från en förnyad flygplats

Utbyggnaden av Helsingfors-Vanda flygplats öppnades i december förra året. Ingången för flygresor från terminal 2 sker via den nya entrén. För närvarande avgår flyg från både terminal 1 och terminal 2. Kontrollera avgångsterminalen för din flygresa innan du anländer till flygplatsen. Det är fortfarande möjligt att lämna passagerare framför dörrarna till både terminal 1 och 2. Den närmaste parkeringen för avgångsgaterna i terminal 2 är i det nya parkeringsgaraget P1/P2. De gamla bekanta P3, P3 Premium, P4 och P5 fortsätter också att betjäna passagerare.

Helsinki-Vantaan lentoaseman liikkeet.

Den nya utbyggnaden har öppnat med ett antal nya tjänster som är värda att bekanta sig med. Den nya, större Alepa betjäna dygnet runt i ankomsthallen, och även Helsinki Market, Subway och Burger King har öppnat sina dörrar där. I ankomsthallens Moomin Shop kan du köpa fina souvenirer.

Hela familjens flygplats

Passagerare som reser med barn kan passera genom säkerhetskontrollens familjeport på Helsingfors-Vanda. Det finns barnvagnar som kan lånas i gateområdet. Lekplatserna på Schengensidan (gate 20) och på non-Schengen-sidan i Vardagsrum Maja (nära gate 52) betjänar hela familjen. Alla restauranger har barnportioner och barnstolar och kan vid behov värma upp mat och nappflaskor för familjens minstingar. Om du vill ha mer information om att resa med familjen kan du besöka Little Airport-sidan.

Läs mera

Shopping och restauranger på Helsingfors-Vanda flygplats (på engelska)

Smidig resa med skidutrustning i bagaget