Hoppa över navigering

Vad händer med övergivna bilar på Helsingfors-Vanda flygplats? Så här svarar Finavia

Article published
18.10.2022 kl 10:12
Parking P5
Resa
Jukka Isomäki från Finavia som svarar för parkerings- och landtrafiktjänsterna på Helsingfors-Vanda säger att övergivna bilar är sällsynta.

– Antalet övergivna bilar på Helsingfors-Vanda flygplats har varit lågt de senaste åren. Vi talar nu om en eller två bilar per år.

Bilar kan parkeras på Finavias parkeringsområden i högst 45 dagar om parkeringen bokas i förväg. För längre perioder ombes kunderna kontakta Finavias parkeringsrådgivning.

Man kan också köra direkt till Helsingfors-Vanda parkeringshus och utomhusområden utan bokning, i vilket fall kamerorna i området identifierar bilens registreringsnummer.

– Om bilen har varit parkerad på Helsingfors-Vanda under en längre tid utan anmälan och vi inte kan kontakta ägaren, anmäler vi bilen till Vanda stads parkeringsmyndighet.

Vanda stad flyttar bilarna från Helsingfors-Vanda flygplats och ansvarar sedan för deras förvaring. Om bilen inte återinlöses i tid, kommer äganderätten att överföras till Vanda stad.

– Vi gör vårt bästa för att komma i kontakt med bilägarna i god tid. Vi lyckas nästan alltid nå dem och kommer överens om att bilarna ska hämtas från flygplatsen, berättar Isomäki.