Hoppa över navigering

Vilken parkeringsplats passar just dig? Helsingfors-Vandas parkering betjänar ännu bättre än tidigare

Article published
13.04.2022 kl 14:01
Pariskunta nostaa matkalaukkunsa autostaan pysäköintihallissa
Resa
Den nyaste P1 Premium/P2 parkeringen med 2 000 platser framför terminalens ytterdörr är det bästa valet när du vill komma så nära avgångsgaten som möjligt. På Helsingfors-Vanda flygplats finns det dock gott om parkeringsmöjligheter för alla plånböcker och behov.

Helsingfors-Vanda flygplats nya parkeringshus P1 Premium/P2 öppnade den 1 december 2021.

– Det nya parkeringshuset har byggts för att svara på förväntningarna hos de nuvarande kunderna och på kommande behov. Det är bekvämare, enklare och snabbare än tidigare att uträtta sina ärenden, säger Jukka Isomäki, Finavias direktör för marktrafiktjänster vid Helsingfors-Vanda flygplats.

P1 Premium som är beläget på bottenvåningen i parkeringshuset, är en uppvärmd parkeringsplats som ligger direkt nedanför den nya ankomsthallen. P2 omfattar våningarna 1–8. Det finns direkt inomhusförbindelse till terminalen från både P1 Premium och P2. P2 är väl lämpad för arbets- och fritidsresenärer som uppskattar kvalitet och bekvämlighet.

För elbilar finns det nästan 300 laddningsstationer som använder självproducerad solenergi

Parkeringsrutorna i den nya hallen är större än tidigare.

Det har gjorts så enkelt som möjligt att hitta sin bil från komplexet med 2 000 platser och nio våningar.

– I entréhallen finns en bildskärmsterminal där du kan använda systemet Find my car, det vill säga Hitta min bil. Man slår in bilens registernummer och den visar rutan där bilen står, berättar Isomäki.

Det finns nästan 300 laddningsstationer för elbilar i parkeringshuset. I P2 har man reserverat en hel våning för dem och laddningsstationer finns också i det uppvärmda P1 Premium-området.

De solpaneler som installerats på byggnadens södra vägg producerar el som används för laddning av elbilar. För att värma upp P1 Premium-parkeringsområdet använder man tillvaratagen värme från terminalbyggnaden.

Man kan köra direkt in i alla hallar

Det finns många valmöjligheter för parkering på Helsingfors-Vanda flygplats. Förutom det nya parkeringshuset finns fortfarande de gamla favoriterna P3, P3 Premium, P4 och P5 samt snabbparkeringarna kvar.

P5-hallen erbjuder högkvalitativ inomhusparkering mycket nära huvudingången till terminalen och till något lägre priser än den nya hallen. P4 har en enkel och snabb förbindelse till båda terminalerna. P4 är den enda utomhusparkeringen på Helsingfors-Vanda flygplats och är särskilt lämplig för passagerare som söker ett prisvärt alternativ eller vars fordon inte får plats i inomhushallen. P3 Premium och P3 är de bästa alternativen när flyget avgår från terminal 1.

När du anländer med bil till Helsingfors-Vanda flygplats kan du köra direkt in i alla parkeringshallar på flygplatsen. Betalning sker via betalterminal eller mobilt på Finavias hemsida, samt i P1 Premium- och P2-området med Moovy-appen. Man kan också reservera en parkeringsplats på förhand, till alla parkeringshus.

– Inom parkeringsreservationerna har man övergått till ett biljettlöst parkeringssystem. Kunder med förhandsreserveringar behöver inte längre sträcka sig ut genom bilfönstret eftersom bommen öppnas på basis av att den identifierar registerskylten. Du behöver inte heller oroa dig om att ta hand om biljetten, berättar Isomäki.