Hoppa över navigering

Kontrollera trafikförbindelserna till Helsingfors-Vanda flygplats före din resa

Article published
25.01.2024 kl 08:05
Matkustaja sisäänkäynnin edessä matkalaukun kanssa.
Resa
Du kan enkelt ta dig till Helsingfors-Vanda flygplats med tåg, buss, taxi eller egen bil. Flygplatsen har utmärkta förbindelser med hela huvudstadsregionen och Finland. Flygplatsen har också en täckt cykelparkering.

Helsingfors-Vanda flygplats ligger 20 kilometer från Helsingfors centrum. Resan går med tåg och bil på ungefär en halvtimme. Bussresan tar cirka 40–50 minuter. Du hittar tåg-, buss- och taxistationer, hyrbilar, en cykelparkering och moderna parkeringsanläggningar i flygplatsens ankomsthall.

  1. Tåg

Tågstationen finns direkt under terminalen. Det finns direkt förbindelse med hiss och rulltrappa till ankomst- och avgångshallarna. Mellan flygplatsen och Helsingfors centrum trafikerar P- och I-tågen. Restiden är cirka 30 minuter. Biljetter kan du köpa med HRT:s mobilapp eller på flygplatsen från biljettautomaten på plattformsområdet. Tidtabeller och priser finns på HRT:s webbplats.

Mellan Helsingfors-Vanda och övriga Finland kan du smidigt resa med en enda tågbiljett. Till flygplatstågen I och P byter du enklast vid stationerna i Dickursby och Böle. Läs mer om tidtabellerna och priserna för fjärrtrafiken på VR:s webbplats.

  1. Buss

Busstationen finns utanför terminalen på våningen för ankommande flyg. Mellan flygplatsen och Helsingfors centrum trafikerar HRT:s stomlinje 600. Restiden är cirka 40 minuter. Biljetter kan du köpa med HRT:s mobilapp eller på flygplatsen från biljettautomaten på plattformsområdet. Mer information finns på HRT:s webbplats.

Flera fjärrbussar kör till flygplatsen bland annat från riktningarna Åbo, Tammerfors och Lahtis. Tidtabeller och priser finns på Matkahuoltos webbplats.

  1. Parkering

Det finns fyra parkeringshus och ett utomhusparkeringsområde utanför terminalen på Helsingfors-Vanda flygplats. Parkeringshusen P1 Premium och P2 har hissanslutning till ankomsthallen. Här hittar du de parkeringsplatser, laddstationer för elbilar och snabbparkeringar som är närmast din gate samt mer information om parkering med parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

På Helsingfors-Vanda flygplats finns dessutom flera biluthyrningsfirmor. De har sina kontor i ankomsthallen framför parkeringsplatsen.

  1. Taxi

Taxibilar lämnar avresande passagerare direkt framför huvuddörren till terminalen, därifrån det finns en ingång till incheckningen. För passagerare som lämnar flygplatsen finns en taxistation i våningen för ankommande flyg. Taxibilar finns dygnet runt. Taxistationen har fyra körfält där passageraren får välja den taxi som passar hen bäst.

  1. Hämtning och lämning av passagerare

Du kan ta passagerare till nivån för avgående flyg vid flygplatsens huvudingång. Du kan stanna framför terminalen, men parkering framför ytterdörrarna är inte tillåten. Om du vill eskortera en passagerare in i terminalen kan du köra till snabbparkeringen framför ankomsthallen.

När du hämtar passagerare på flygplatsen, kör till snabbparkeringen framför ankomsthallen. Du kan också köra till parkeringshusen P1 och P2.

  1. Cykelparkering

Flygplatsens cykelparkering finns framför terminalen, bredvid busstationen. Cykelparkeringen är gratis och täckt. Cykelramen kan låsas fast i stadiga cykelställningar som det finns tiotals av på området. Cykelparkeringen är övervakad, men förvaring av egendom på området sker på vars och ens eget ansvar. Här kan man inte ladda elcyklar.

Helsingfors-Vanda trafikförbindelser

Parkering på Helsingfors-Vanda