Hoppa över navigering

Prognos: Kraftigt snöfall och svåra vindförhållanden kan påverka flygningarna på Helsingfors-Vanda torsdagen den 18.1.2024

Article published
17.01.2024 kl 21:05
Archived
Talvikunnossapitokalusto puhdistaa kiitotietä lumisateessa.
Resa
Enligt väderprognosen kommer en stark snöfront att anlända i södra Finland natten mellan onsdag och torsdag 17–18.1.2024. Extremt utmanande väderförhållanden gör flygplatsens verksamhet långsammare och kan orsaka försenade avgångar och ankomster. Dessutom kan de utmanande väderförhållandena som råder på andra håll i Europa också påverka den finländska flygtrafikens tidtabeller.

Finavia förbereder sig, i samarbete med hela flygplatsgemenskapen, för att hålla flygtrafiken på Helsingfors-Vanda igång trots de utmanande väderförhållandena.

Finavia har förberett sig väl för utmanande väderförhållanden tillsammans med företagen som är verksammapå flygplatsen. Förseningar kan ändå förekomma om landningsbanornas driftskapacitet måste minskas på grund av väderförhållanden såsom mycket starkt snöfall och starka vindar eller dålig sikt.

Snö väntas också på andra flygplatser i Nordeuropa, så även ankommande flyg kan bli försenade, vilket också påverkar tidtabellerna för flyg som avgår från Helsingfors-Vanda. Väderfronten som anländer till Helsingfors-Vanda har redan haft en stark inverkan på Oslo och Stockholm Arlanda flygplatsers verksamhet onsdagen den 17.1.

Vi ber passagerarna vara förberedda på tidtabellsändringar och följa med det egna flygbolagets anvisningar och information. Flygbolagen svarar också på frågor om bagage.

Finavia ansvarar för vinterunderhåll av landningsbanor och uppställningsplattan, flygbolagen för avisning av flygplan samt avfrostning av motorer, och flygtrafikledningen för eventuella begränsningar av landningsbanor för inkommande och avgående flygtrafik.

På Finavias flygplatser äventyras inte flygtrafikens säkerhet under några omständigheter. Omsorgsfull och säker verksamhet är utgångspunkten för allt, även i utmanande väderförhållanden.

Uppgifter i realtid om avgående och ankommande flyg på Helsingfors-Vanda flygplats. Flyginformation för Finavias andra flygplatser finns på ifrågavarande flygplatsens webbplats.

Läs mer om flygtrafiken och vinterunderhållet

Inlägg: Snökompetensen på Finavias flygplatser är ett sömlöst samarbete mellan flera aktörer på flygplatsen

Finavia presenterar vinterunderhållets bestar – så här går vintern på Helsingfors-Vanda flygplats

Fem fakta: Hur åskväder, vind, snöstormar, dimma och is påverkar flygningen

Varför landar flygplan på alternativa flygplatser eller gör en oväntad mellanlandning? | Finavia