Ohita navigaatio

Viisi faktaa: Näin ukkonen, tuuli, lumipyry, sumu ja jäinen keli vaikuttavat lentämiseen

Artikkeli julkaistu
03.01.2023 klo 11:00
Lentokone harmaa taivas
Ihmisiä & Ilmailua
Sää on yksi tärkeimmistä asioista, joka pitää huomioida lentoa suunniteltaessa. Lentokapteeni Tapio Siivola ja lennonjohtokeskuksen johtaja Karri Hannula Fintrafficista kertovat haastavimmista sääolosuhteista.

Ukkonen, sumu, lumimyrsky ja tuuli ovat vaikeita sääolosuhteita, jotka haastavat lentoliikenteen.Tapio Siivola ja Karri Hannula kertovat, miten sääolot vaikuttavat lentämiseen.

1. Ukkonen riesana erityisesti kesäisin

– Lentokone aloittaa laskeutumisen 10–15 kilometrin päästä kiitotiestä, ja jos ukkospilvi on koneen lähestymislinjalla, ei kyseistä kiitotietä välttämättä voida käyttää. Sama ongelma on lentoon lähdettäessä. Ukkospilven läpi ei voi lentää eikä sitä voi alittaa, sillä vaarana ovat pystyvirtaukset ja rakeet. Välillä niitä joudutaankin kiertämään oikein urakalla. Päivällä ukkospilvet on helppo nähdä, mutta öisin ne havaitaan ainoastaan säätutkan avulla, Siivola sanoo.

– Ukkonen aiheuttaa nopeasti vaihtuvat olosuhteet, joissa tuulen suunta saattaa vaihtua 360 astetta puolen tunnin aikana. Ukkonen rajoittaa lentoasemalta lähtevien ja sinne saapuvien koneiden määrää. Jos ukkospilvi on lähellä kenttää ja kentän läheisyydessä salamoi voimakkaasti, voi olla, ettei lentokoneita voida tankata, lastata tai purkaa. Lentokoneen sisällä ihmiset ovat turvassa, mutta ulkopuolella oleville salaman osuma koneeseen on vaarallista. Pahimmassa tapauksessa ukkospilvi voi lamauttaa lentokentän toiminnan täysin, Hannula kertoo.

2. Sumu saattaa estää laskeutumisen

– Sumuisella säällä koneiden välimatkat on pidettävä pidempinä, joten silloin joudutaan välillä lentelemään kentän yllä ennen laskeutumista. Jos laskeuduttaessa kiitotietä ei nähdä 30 metrin päästä, saatetaan joutua tekemään ylösveto ja yrittää uudelleen tai suunnata varakentälle. Sumu lähtee tuulen mukana, joten sumuinen sää on yleensä hyvin tyyni. Silloin kiire on loppunut, eikä välitetä niin tarkasti aikatauluista, vaan tavoitteena on vain saada kone perille mahdollisimman turvallisesti, Siivola sanoo.

– Kovalla sumulla otetaan käyttöön huonon näkyvyyden toimintamenetelmät, jolloin lentokoneiden välimatkoja ilmassa ja maassa kasvatetaan, ajoneuvojen nopeuksia lasketaan ja töitä kentällä keskeytetään. Jos koneita laskeutuu normaaliolosuhteissa yhteensä 36 kappaletta tunnissa kiitotietä kohti, vähenee niiden määrä sumulla 24 koneeseen tunnissa, Hannula sanoo.

3. Lumimyrsky tekee kentästä liukkaan

– Lumisade aiheuttaa haastetta erityisesti silloin, jos samalla tuulee kovasti. Lentokoneella pyritään aina laskeutumaan vastatuuleen, sillä sivutuuli vaikeuttaa laskeutumista. Kesällä sivutuulessa voitaisiin vielä pärjätä, mutta lumimyräkän aikana liukas kiitotie rajoittaa laskeutumista, eikä sinne silloin välttämättä voida laskeutua lainkaan. Lennolle lähdettäessä koneelle määritellään aina varakenttä, jolla on sääennusteen mukaan oltava hyvä sää, Siivola kertoo.

4. Jää ja kosteus muodostavat ikävän yhdistelmän

Vaikka lunta ei sataisikaan, voivat jäiset olosuhteet aiheuttaa viiveitä lentoliikenteelle. Kaikki lentokentän toimijat kohtaavat silloin haasteita.

Lentokoneiden moottoreita joudutaan sulattamaan ja jäänpoistokapasiteetti on täydessä käytössä. Suomen erikoisuutena on jäänpoiston määrä. Lumesta ja huurteesta pestään vuosittain tuhansia lentokoneita, joten Helsinki-Vantaan laitteistot jäänpoistoon ovat huippuluokkaa.

– Pahin tilanne on pakkaskeli, jolloin ilmassa on kosteutta. Silloin jäätyvät myös moottorit. Tämä tarkoittaa, että koneet eivät voi itse rullata jäänsulatusasemalle, vaan jäänsulatusauto joutuu ajamaan jokaisen koneen luo erikseen, Siivola kertoo.

Jos sulatusta jonottavat koneet sijaitsevat kaukana toisistaan, jäänsulatusautot joutuvat ajamaan pitkiä niiden välillä, mikä hidastaa toimintaa.

5. Puuskainen tuuli vaikeuttaa lentämistä

– Mikäli tuuli on todella kova mutta tasainen, ei siitä ole juuri haittaa. Sen sijaan puuskainen ja nopeasti suuntaa vaihtava tuuli on haastava. Tuulen nopeuden muutokset saattavat olla niin suuria, että laskeuduttaessa on tehtävä koneen ylösveto ja yritettävä laskeutumista hetken kuluttua uudelleen tai on suunnattava varakentälle. Esimerkiksi Norjassa ja Brittein saarilla tuuli voi olla todella voimakas, Siivola kertoo.

– Jos Helsinki-Vantaan pääkiitotietä ei voida käyttää voimakkaiden tuulien aikana, joudutaan turvautumaan poikkikiitotien käyttöön. Se rajoittaa laskeutuvien ja lentoon lähtevien lentokoneiden määrää ja aiheuttaa viivästyksiä, Hannula sanoo.

Lue myös

Finavia esittelee talvikunnossapidon pedot – näin talvi taittuu Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Kiitoteiden talvikunnossapito on tarkoin harjoiteltua tanssia

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran 13.9.2018.