Skip navigation

Dessa tio finländska ikoner kan du hitta på flygplatsen

Article published
04.08.2015 kl 06:00
På Helsingfors-Vanda flygplats kan du se, känna och smaka på det som är finländskt Vi har sammanställt en lista för dig som vill hitta det som är äkta finländskt.

1. Mumintrollet

Mumintrollet är en sagofigur skapad av den finländska författaren och konstnären Tove Jansson. Du kan ta del av muminfamiljens och deras vänners äventyr bland annat i böcker, tecknade serier, på kärl och handdukar. 

2. Mat

På våra kaféer kan du smaka på genuin finländsk mat: karelska piroger, skärgårdsbröd med lax eller syltmunkar. 

Finländskt kött, finländsk fisk, finländska ostar, bärdelikatesser och alkoholdrycker är utmärkta presenter att ta med sig hem. Dessa hittar du bland annat i följande butiker: 

 

 

3. Design

Känner du till Marimekkos stora sortiment av livsstilsprodukter? 

Sitt på en trästol eller pall designad av Alvar Aalto och njut av ett glas finländsk bärsaft.

Specialiteten i loungen [email protected] är Arteks begagnade 2nd cycle-möbler, som du kan köpa med dig. 

4. Tystnaden

I Kainuu-lokalen kan du sitta på en stol gjord av vindfällda träd och lyssna på skogens ljud.

Suvanto-modulerna representerar ny finländsk trädesign. De erbjuder avskilda utrymmen för avkoppling och arbete.

  • Suvanto, gate 16–17, gate 18–19 och gate 37

5. Konst

På Helsingfors-Vanda flygplats visas konstverk av ett stort antal finländska konstnärer.

En relief av skulptören Laila Pullinen, tillverkad av finländsk koppar, symboliserar naturkrafternas inre rörelse.  

Bland de senaste nyförvärven finns ett konstverk av konstnären Seppo Koho i trä, glas och stål. Det symboliserar den finländska själen och naturen.

Finlands mest kända tonsättare Jean Sibelius föddes för 150 år sedan. Jubileet firas med en fotoutställning med temat Sibelius & bilder från Finland på Art Gallery.

6. Bastu

På Finnair Lounge kan du koppla av och njuta av den finska bastun. Där har du även möjlighet att köpa smink tillverkat av finländska bär.

7. Snö

I Lappland börjar skidsäsongen i november, och den fortsätter långt in på våren. Från Helsingfors-Vanda flygplats flyger du snabbt till sex olika destinationer i Lappland – fullspäckade med upplevelser. 

På flygplatsen kan vi på tio minuter skapa sommarföre på start- och landningsbanorna även när det snöar. Som bäst kan du se nio sopblåsmaskiner i arbete sida vid sida på start- och landningsbanorna.

 Se video: Så här fungerar finländskt snow-how 

8. Jultomten

På flygplatsen hittar du jultomtens egen butik, där du kan köpa finländska leksaker och hantverk som present. 

  • Kankurin Tupa, gate 26 och 33–34.

På Helsingfors-Vanda flygplats är det sedan många år en tradition att jultomten går runt på flygplatsen för att hälsa på resenärerna veckorna före jul. 

Övriga tider kan du träffa jultomten i Santa Claus Village eller i SantaPark i Rovaniemi. Flyget till Rovaniemi, som är jultomtens officiella flygplats, tar

1 h och 20 min från Helsingfors-Vanda flygplats.

Se video: Jultomten startar sin resa från Rovaniemi flygplats 

9. Finlands flagga

Vid rodret på Finnairs flygmaskiner finns en variant av Finlands flagga, vars vita färg symboliserar snön och den blå färgen vattendragen. Kom och beskåda flygplanen när de lyfter och landar.  

PS Visste du att i Finnairs flygflotta ingår två Airbus-plan som är dekorerade med Marimekkos vallmomönster Unikko? I alla Finnairs flygplan används dessutom Marimekko For Finnairs porslin och textilier. 

10. Naturen

Naturen är ett viktigt element för finländarna. I vår bagagehall, som har utnämnts till en av världens tio flygplatsinnovationer, kan du se finska djur och växter. Installationen är designad av den finländska konstnären Stefan Lindfors

  • Bagagehall 2B

Resa