Hoppa över navigering

Finavia skärper sina anvisningar om munskydd – en aktion på flygplatsen för trygga resor

Pressmeddelande
Article published
13.10.2020 kl 10:39
Archived
A passenger service person gives a mask for a passengers
Resa
Från och med tisdagen den 13 oktober 2020 kräver Finavia att alla passagerare och andra som besöker flygplatserna använder munskydd hela tiden medan de rör sig på flygplatsen.

Finavia gick ut med en rekommendation om användning av munskydd för fem månader sedan, den 12 maj 2020. Med sina striktare coronanvisningar vill bolaget skydda passagerare och flygplatsens personal och samtidigt fästa uppmärksamhet vid att det är möjligt att resa tryggt.

Finavias verkställande direktör Kimmo Mäki oroar sig över att de strikta resebegränsningar som coronapandemin har medfört i praktiken har fått flygtrafiken och samtidigt de utlandsförbindelser som är viktiga för Finlands näringsliv att avta.

– Finland är en ö. Vårt land behöver goda flygförbindelser för att kunna främja handelsförbindelser och export. Vår välfärd och konkurrenskraft är helt beroende av utrikeshandeln, och den inhemska turismefterfrågan ersätter inte de näringsinkomster som den internationella turismen ger. Utan flygförbindelser är vi illa ute, fortsätter Mäki.

Finavia ordnar en munskyddsdag för trygga resor på Helsingfors-Vanda flygplats tisdagen den 13 oktober. Bolaget delar ut gratis ett munskydd åt passagerare som inte har något munskydd.

I dag är det enligt Mäki en viktig del av förberedelserutinerna inför en resa att skaffa munskydd och packa ner dem till flyget. Munskydd finns att köpa på flygplatsen i de flesta affärer och kiosker.

– Det finns ett stort utbud av mun- och nässkydd, allt från engångsmasker till tvättbara munskydd av tyg med mumintryck. I början av september installerades Finlands första munskyddsautomat på Helsingfors-Vanda flygplats. Den finns placerad i närheten av terminalens entré, tipsar Mäki.

Finavia effektiviserade städningen, desinficeringen av ytor och coronakommunikationen redan i januari och har aktivt tagit i bruk nya åtgärder under årets lopp.

– Vi arbetar hela tiden för att vår hygiennivå ska vara en av de bästa i Europa. Till exempel inledde vi i augusti ett pilotförsök på Helsingfors-Vanda flygplats med syftet att effektivisera rengöringen av lådorna vid säkerhetskontrollen med hjälp av UVC-teknologi. Resultaten har varit uppmuntrande och utrustning har nu skaffats även till säkerhetskontrollerna på flygplatserna i Rovaniemi och Uleåborg, berättar Mäki.

Vi förstår att det finns situationer då till exempel hälsoskäl hindrar användningen av munskydd. I sådana situationer förutsätter vi naturligtvis inte munskydd ska användas.

Barn under sju år förutsätts inte använda munskydd.

Läs mera

Vanliga frågor om flygresor under COVID-19

Dessa åtgärder vidtar Finavia för att förebygga corona