Flygresor under coronapandemin

Resenärernas säkerhet är av högsta prioritet för Finavia. Vi ser till säkerheten på flygplatserna på många sätt för att resenärerna ska känna sig trygga, då de besöker våra flygplatser.

Före ankomsten till flygplatsen

Vart kan jag resa från Finland?

Det går att resa precis som vanligt till de länder för vilka reserestriktionerna har tagits bort. Till länder som omfattas av reserestriktioner får du endast resa av nödvändiga skäl. Mer information finns på THL:s webbplats.

Kontrollera alltid vilka eventuella inrese- och karantänsbestämmelser som gäller på din destination innan du reser med flyg. Information om dessa hittar du på IATA:s webbplats.

När du reser utanför Finlands gränser kom ihåg att kontrollera destinationslandets resebegränsningar och av ditt flygbolag eventuella krav på coronatest.

Vilka anvisningar om coronaviruset ska jag tänka på redan hemma?

Kontrollera vad du får ta med dig som handbagage och vad som ska transporteras i lastrummet. Följ flygbolagets anvisningar om bagagets mängd och vikt.

Checka in hemma alltid då det är möjligt.

Ta med dig tillräckligt många masker på resan. Du behöver dem under hela resan samt på flygplatsen och i flygplanet.

Kontrollera omfattningen på din reseförsäkring. Ta med dig ditt pass, om du reser utomlands.

Kontrollera alltid vilka eventuella inrese- och karantänsbestämmelser som gäller på din destination innan du reser utrikes med flyg. Information om dessa hittar du på IATA:s webbplats.

Bekanta dig även på förhand med flygbolagets anvisningar. Finnairs resenärer får mer information här.

Var hittar jag terminalernas öppettider?

Kontrollera öppettiderna för Finavias flygplatser här.

Kan jag följa med resenärer till Helsingfors-Vanda flygplats?

För att minska antalet kontakter med andra människor och kunna hålla avstånd är terminal 2 för närvarande endast avsedd för resenärer och personal.

Terminal 1 är reserverad som väntområde för mottagare och ledsagare. Närmaste parkeringsområde finns i parkeringshus P3.

Utanför terminal 2 går det att stanna en stund och låta passagerare stiga av. Parkering är inte tillåten, du måste lämna området snabbt.

Vad ska jag göra, om jag känner mig sjuk?

Kom inte till flygplatsen om du känner dig sjuk eller om du har symtom på Covid-19. Res inte om du är sjuk.

Gör en symtombedömning på adressen omaolo.fi eller ring hälsovårdscentralen i ditt område, akutmottagningen eller jourhjälpen på numret 116 117, om du misstänker att du har smittats av coronaviruset.

På flygplatsen

Vilka anvisningar om coronaviruset ska jag följa på flygplatsen?

  • Använd alltid ansiktsmask vid utresan, när du kommer hem från en resa eller om du kommer för att möta eller följa resenärer.
  • Iaktta god handhygien.
  • Håll tillräckligt stort avstånd till övriga passagerare och personal.
  • Följ flygplatsens högtalarutrop och skyltar. Följ personalens anvisningar.
  • Använd självbetjäningsautomaterna, om du har bagage som ska transporteras i lastrummet eller om du checkar in på flygplatsen.

Måste jag använda ansiktsmask på flygplatsen?

Vi förutsätter att alla som besöker våra flygplatser använder mask.

Du kan köpa skyddsmasker i de flesta affärer, kiosker och maskautomater på Helsingfors-Vanda flygplats. Ansiktsmasker säljs även på flygplatserna i bland annat Ivalo, Rovaniemi, Uleåborg, Kittilä, Kuusamo och Vasa.

Havainnekuva lentoaseman maskiohjeistuksesta matkustajille

Är det möjligt att resa via Helsingfors-Vanda flygplats?

Transferresor via Helsingfors-Vanda flygplats är tillåtet både till inrikes flyg och till Non-Schengen- och Schengenländer. Läs närmare instruktioner och detaljer på Gränsbevakningsväsendets webbplats.

När du reser utanför Finlands gränser kom ihåg att kontrollera destinationslandets resebegränsningar och av ditt flygbolag eventuella krav på coronatest.

Kan jag köpa ansiktsmasker på flygplatsen?

Du kan köpa skyddsmasker i de flesta affärer, kiosker och maskautomater på Helsingfors-Vanda flygplats. Ansiktsmasker säljs även på flygplatserna i bland annat Ivalo, Rovaniemi, Uleåborg, Kittilä, Kuusamo och Vasa.

Havainnekuva lentoaseman maskiohjeistuksesta matkustajille

Vilka restauranger och vilken service har öppet på flygplatserna för tillfället?

Restaurangernas och serviceställenas öppettider varierar för tillfället. Kontrollera öppettiderna för servicen på Helsingfors-Vanda flygplats i vårt meddelande. Öppettiderna för servicen på landsortsflygplatserna ser du här.

Vad har Finavia gjort för att förhindra spridningen av coronaviruset?

Vi effektiverade städningen och desinficeringen av ytorna redan i januari. Det finns över 300 doserare av handdesinfektionsmedel utplacerade i terminalen. Rengöringen av lådorna vid säkerhetskontrollen har effektiverats med hjälp av UVC-teknik.

För att kunna hålla avstånd och leva upp till reserestriktionerna har passagerarnas rutter organiserats om och rumskapaciteten begränsats. Dessutom har vi klistrat över 2 000 markeringar på golvet som uppmanar att hålla avstånd. Hundra kundserviceställen har försetts med plexiglas och över 100 000 ansiktsmasker har köpts till flygplatsen.

Vi meddelar om myndigheternas anvisningar i högtalarna med sju minuters mellanrum på tre olika språk.

Ankomst från utlandet

Vad ska jag göra om jag misstänker att jag har smittats av coronaviruset?

Då du anländer från utlandet till Helsingfors-Vanda flygplats kan du låta testa dig för coronaviruset utan avgift. Uppsök Vanda stads hälsorådgivningsdisken som är öppen enligt tidtabellen för ankommande flyg. Informationsdisken finns på ankomstvåningen i terminal 2, mellan ankomsthallarna 2A och 2B. Hälsovårdspersonal hänvisar dig till flygplatsens coronavirusprovtagning.

På Finavias övriga flygplatser finns kontaktuppgifter till den lokala hälsomyndigheten i form av broschyrer i ett ställ vid informationsdisken.

Vad kostar ett coronatest på flygplatsen?

Vanda stad erbjuder gratis coronavirusprovtagning på Helsingfors-Vanda flygplats för resenärer som anländer från utlandet. Uppsök hälsorådgivningsdisken som finns på ankomstvåningen i terminal 2 (mellan ankomsthallarna 2A och 2B). Tjänsten är öppen enligt tidtabellen för ankommande flyg.

På andra flygplatser ordnas inga coronavirusprovtagningar av myndigheter. Kontaktuppgifter till de lokala hälsomyndigheterna får du från en broschyr som finns i terminalen.

Kan jag låta coronahundarna testa mig?

Coronahundarna är avsedda för alla resenärer som anländer från utlandet. Testningen är gratis och anonym.

Om testresultatet är positivt, hänvisas resenären till Vanda hälsorådgivningsdisk.

Tjänsten med coronahundarna erbjuds under vardagar och öppettiderna bestäms enligt hur hundarna orkar. Wise Nose ry och Nose Academy Oy ansvarar för hundverksamheten.

Kan jag åka från flygplatsen med buss eller tåg?

Om du har anlänt från ett land som omfattas av reserestriktioner eller om du har testat dig för coronaviruset på flygplatsen, ska du fortsätta din resa från flygplatsen med egen bil eller taxi. Undvik att åka tåg eller buss.

En lista över länder som det är fritt att resa till och länder som omfattas av reserestriktioner finns på THL:s webbplats.

När måste jag vara i karantän?

Om du anländer till Finland från ett land som omfattas av reserestriktioner eller om du har vistats i ett land som omfattas av restriktioner under de senaste två veckorna, ska du vara i frivillig karantän i 10 dygn och undvika att använda offentliga transportmedel. Närmare anvisningar finns på THL:s webbplats.

Går det att förkorta karantäntiden?

Om du är finländare eller bor i Finland, kan du från och med den 1 oktober 2020 förkorta den frivilliga 10 dygns karantänen. Låt testa dig för coronaviruset på flygplatsen genast då du anländer till Finland och gör ett nytt coronatest tidigast 72 timmar efter det första testet.

Det andra testet kan du göra enligt hälsovårdens anvisningar i din hemkommun eller genom att låta testa dig för Covid-19 hos en privat tjänsteleverantör. Om resultatet från båda provtagningarna är negativt, kan du avsluta den frivilliga karantänen.

Närmare anvisningar finns på THL:s webbplats.

Får den som kommer och möter mig komma in i terminalen?

Kom överens om att träffas i terminal 1 som har reserverats som väntområde för mottagare. Närmaste parkeringsområde är P3.

Du kan även be den som hämtar dig vänta i bilen på parkeringsområde P5.

För att minska antalet kontakter med andra människor och kunna hålla avstånd är terminal 2 för närvarande endast avsedd för resenärer och personal.

Coronatest på Helsingfors-Vanda flygplats

Under coronapandemin har anländande passagerare testats effektivt på Helsingfors-Vanda flygplats, även testning av transferpassagerare är möjlig.

 

Om du misstänker en coronavirusinfektion

Gör en symptombedömning på omaolo.fi eller ring vårdcentral, akutmottagning eller akuthjälp nummer 116 117 i ditt område.

Öppna tjänster och restauranger

Tjänster och restauranger öppnas gradvis. Finns på finska och engelska.

Coronahundarna i Helsingfors-Vanda flygplats

Hundarna kan upptäcka en coronainfektion till och med flera dagar före symtomen börjar.