Hoppa över navigering

Finavia inleder pilotförsök med UVC-teknik – plastlådor vid säkerhetskontrollen desinficeras före varje användning

Pressmeddelande
Article published
03.09.2020 kl 09:37
Archived
A close picture of the security control line and trays at Helsinki Airport
Ansvar
Finavia inleder desinficering av plastlådorna vid säkerhetskontrollen med hjälp av UVC-ljusteknik som dödar bakterier och virus. Under pilotfasen installeras i provdrift vid flera säkerhetskontroller utrustning som baserar sig på olika tekniker.

– På grund av coronaläget har vi under våren ändrat processen med att rengöra plastlådorna vid säkerhetskontrollen, men nu vill vi lyfta upp hygienen på en högre nivå genom att införa ett pilotförsök med UVC-desinfektion som bäst lämpar sig för flygplatsmiljö. Vi har höga förväntningar på de anordningar som nu testas och på deras kapacitet, säger Ulla Lettijeff från Finavia, flygplatschef vid Helsingfors-Vanda flygplats.

Den desinfektionsteknik som testas på flygplatsen baserar sig på ultraviolett ljus (UVC), som används för rengöring av ytor bl.a. inom hälso- och sjukvården samt livsmedelsindustrin.UVC dödar bakterierna effektivt från ytorna.

Lettijeff berättar att Finavia effektiviserade rengöringen och desinficeringen av lådorna redan innan coronakrisen i Finland egentligen hade börjat.

– Genom att utnyttja ny teknik kan vi ytterligare effektivisera desinficeringen och förbättra kvaliteten på rengöringen.De tomma lådorna kan nu desinficeras snabbt efter varje användning, fortsätter hon.

Avsikten är att först genomföra ett pilotprojekt under vilket vi får erfarenheter av användningen av den nya tekniken. I pilotförsöket testas flera olika anordningar för att hitta den produkt som bäst lämpar sig för flygplatsmiljön.

Tekniken levereras bl.a. av finska LedFuture Oy, som till Finavia för testning levererar ett banbrytande desinfektionssystem som utnyttjar LED-teknik.LedFuture uppger att UVC-LED-tekniken är energieffektiv, miljövänlig och snabb jämfört med traditionella rengöringsmetoder, och den har undersökts av bl.a. Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet och Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Läs också

Flygresor under coronapandemin