Hoppa över navigering

Finavia utökar användningen av sin UVC-teknologi till säkerhetskontrollerna på flygplatserna i Rovaniemi och Uleåborg

Pressmeddelande
Article published
27.10.2020 kl 09:18
Archived
Tavaroita turvatarkastuslaatikossa
Ansvar
Finavia har fått uppmuntrande användarerfarenheter av UVC-pilotprojektet som startade i början av september på Helsingfors-Vanda flygplats. Desinficeringen av lådorna vid säkerhetskontrollen har gått snabbt och resultaten av rengöringen har varit goda.

−Desinfektionsapparaterna som installeras i säkerhetskontrollerna på flygplatserna i Rovaniemi och Uleåborg förkortar rengöringsintervallet för lådorna, vilket gör att rengöringen går snabbare. Metoden sänker även kostnaderna, säger Jani Jolkkonen, direktör för Finavias nätverksaffärsverksamhet.

Jolkkonen anser att UVC-desinficeringen är ett mycket viktigt och bra komplement till de traditionella rengöringsmetoderna. Finavia vill lyfta hygienen till en ännu bättre nivå.

−Vi intensifierade rengöringen och desinficeringen av lådorna vid säkerhetskontrollen redan i början av året och vi har hela tiden letat efter nya sätt som komplement till den traditionella rengöringen. UVC-teknologin verkar passa flygplatsmiljön, vilket naturligtvis är en förutsättning för att vi ska kunna använda den, berättar han.

UVC-teknologin bygger på samma ultravioletta ljus som används för rengöring inom livsmedelsindustrin och hälsovården.

Coronaviruset och de stränga reserestriktioner som viruset har fört med sig har påverkat alla Finavias flygplatser. Flyg- och passagerarmängderna har rasat på alla flygplatser sedan mitten av mars.

− Flygplatserna i Rovaniemi och Uleåborg har haft ett visst mått av flygtrafik, vilket gör det möjligt att testa den nya teknologin, säger Jolkkonen.

Det är för närvarande fråga om ett pilotskede, vilket innebär att lådorna än så länge även rengörs på traditionellt sätt. Även annan apparatur testas.

Läs mera om desinficering av plastlådorna vid säkerhetskontrollen i Helsingfors-Vanda flygplats.