Hoppa över navigering

Säkerhetskontrollen i terminal 1 är öppen mellan kl. 3.00 och 17.30

Article published
07.06.2022 kl 14:54
Archived
A passenger walking with luggage
Resa
Säkerhetskontrollen i terminal 1 (T1) på Helsingfors-Vanda flygplats är öppen varje dag från kl. 3.00 till 17.30 från den 7 till den 20 juni 2022. Kvällstid ombeds Norwegians, Lufthansas och SAS kunder att använda säkerhetskontrollen i terminal 2 (T2).

Passagerare som reser med Norwegians, Lufthansas och SAS kvällsflyg ombeds att fortsätta till terminal 2 (T2) för säkerhetskontroll efter incheckning och bagageinlämning. Säkerhetskontrollen i T1 stängs kl. 17.30.

I säkerhetskontrollen i T2 används ny teknisk utrustning, vilken gör att kundservicen och genomlysningen av bagage sker snabbare än tidigare. Säkerhetskontrollen i T2 är öppen dygnet runt.

Var i god tid till flygplatsen i juni: var beredd på rusning

I juni ombeds passagerare som reser från både T2 och T1 att anlända till flygplatsen i god tid, eftersom det finns ett stort antal semesterpassagerare på resande fot.

Det är bra att reservera tillräckligt med tid för incheckning, bagageinlämning och säkerhetskontroll så att man kan ta sig till avgångsgaten i lugn och ro. Det är mycket viktigt att passagerarna följer flygbolagets incheckningsinstruktioner och tider.

Tjänstesektorn lider av en global personalbrist, vilket också syns på flygplatserna. På Helsingfors-Vanda har kötiderna för säkerhetskontrollen i värsta fall varit cirka 30–45 minuter, så det finns inga köer som varar i flera timmar, som till exempel i Centraleuropa.

Alla flyg avgår och anländer via samma terminal från och med den 21.6

Den 21 juni 2022 övergår Helsingfors-Vanda till en verksamhetsmodell med en enda terminal. T1 och T2 blir historia, och alla flyg kommer att avgå och anlända via den nya utbyggnaden.

Sedan i våras har tio flygbolag redan flyttat från T1 till T2. Endast Norwegian, Lufthansa och SAS är fortfarande verksamma i T1.