Ohita navigaatio

Kuvat: Helsinki-Vantaan lentoaseman vuosi 2020

Artikkeli julkaistu
30.12.2020 klo 08:37
Helsinki-Vantaan lentoaseman lävitse virtaa tavallisesti kymmeniätuhansia matkustajia päivässä.
Helsinki-Vantaan lentoaseman vuosi oli ennennäkemätön, kun koronapandemia runteli matkailualaa. Valopilkkujakin vuoteen onneksi mahtui.

Tammikuu

Koirakäymälä T2 lähtötasolla

Helsinki-Vantaalla avattiin tammikuussa koirakäymälät. Karvaisten matkustajien huomioiminen herätti paljon positiivista kansainvälistä huomiota.

Matkustaja lukee karanteeniohjeistusta lentoasemalla

Koronasta tulivat ensimmäiset tiedot ja Finavia ryhtyi heti miettimään keinoja estää tartuntojen leviäminen. Ensimmäinen koronaan liittyvä tiedote julkaistiin tammikuussa Finavian uutishuoneella. Uutisessa kerrottiin, millaisiin toimii Helsinki-Vantaan lentoasemalla ryhdytään tilanteen vuoksi.

Helmikuu

Netin selailua Helsinki-Vantaan lentoaseman Schengen-alueella.

Helsinki-Vantaan lentoasema sai merkittävän tunnustuksen, kun se sijoittui kyberturvallisuusyritys ImmuniWebin tutkimuksessa verkkosivujen ja mobiilisovellusten turvallisuuden osalta maailman lentoasemien kärkeen. Vain kolme muuta lentoasemaa maailmassa ylsi samaan.

Maaliskuu

Suomen passi matkustajan kädessä Helsinki-Vantaalla

Ikoninen iso lentotietonäyttö poistui käytöstä, kun taulun tekniikka tuli 21 vuoden jälkeen tiensä päähän.

Matkustajia Schengen-alueella.

Terminaali 1 sulkeutui, ja korona alkoi tuntua Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajamäärien vähenemisenä. Maaliskuussa Helsinki-Vantaalla oli jo 57,2 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Kiinan reiteillä matkusti 95,8 prosenttia vähemmän matkustajia kuin samaan aikaan vuotta aiemmin. Alkoi matkustajamäärien pudotus, jollaista ei ole ennen koettu.

Huhtikuu

Lentokoneet Helsinki-Vantaalla huputettuna asematasolla.

Finavia uutisoi, että matkustajia on reilu tuhat päivässä ja määrä vähenee edelleen. Normaalina päivänä Helsinki-Vantaan läpi virtaa keskimäärin 57 000 matkustajaa päivässä.

Kiitotie 3 suljettiin tarpeettomana.

Toukokuu

Matkustaja kulkee lentoasemalla.

Helsinki-Vantaalle tuli maskien käyttösuositus, joka edellytti maskien käyttöä henkilökunnalta. Matkustajille esitettiin vahva suositus maskien käytöstä.

Finavian Helsinki-Vantaan lentoasema kesällä.

Lentoasemalla varauduttiin toiveikkaana lentoliikenteen palautumiseen, kun valtio alkoi purkaa rajoituksia.

Kesäkuu

Matkustajat kulkevat lentoasemalla maskit päässään.

Helsinki-Vantaan lentoasema sai Pohjois-Euroopan parhaan lentoaseman palkinnon Skytraxxilta.

Heinäkuu

Helsinki Marketing

Helsinki-Vantaan pysäköinti avattiin kaupunkiin tuleville lomalaisille kesäpysäköintipaikaksi.

Aurinko paistaa kiitotien päässä.

Kiitotie 3 saatiin takaisin käyttöön, kun matkustajamäärät lisääntyivät.

Elokuu

Ryanairin kone kiitotiellä vesiterveydyksen alla

Ryanair aloitti lennot Wienistä Helsinkiin ensimmäisenä uutena lentoyhtiönä Helsinki-Vantaalla koronaepidemian alkamisen jälkeen.

COVID19 testing at Helsinki Airport

Helsinki-Vantaan matkustajille tuli mahdollisuus maksuttomaan koronavirustestaukseen, kun Vantaan kaupunki avasi terveysinfopisteen.

Syyskuu

Tavaroita turvatarkastuslaatikossa

Helsinki-Vantaalla etsittiin uusia keinoja tehostaa desinfiointia ja UVC-teknologian pilotti alkoi. Toimivuuden ansioista UVC-teknologian käyttöä laajennettiin myöhemmin myös Rovaniemen ja Oulun lentoasemille.

Koronakoira haistelee näytettä ohjaajansa opastuksella.

Wise Nosen koronakoirat tulivat Helsinki-Vantaalle ja toivat valonpilkahduksen korona-aikaan. Niiden kyky tunnistaa virus tiedettiin jo tuolloin olevan liki 100 prosenttia. Asia saa runsasta kansainvälistä huomiota yhä edelleen. Myöhemmin, joulukuussa, koirat palkittiin erikoissankarikoiran arvonimillä toiminnastaan ihmishenkien pelastamiseksi.

Lokakuu

Lentokone auringonlaskussa.

Tiukat matkustusrajoitukset kääntävät lentojen määrän uudelleen laskuun. Finavia sulkee Helsinki-Vantaan kiitotie 1:n talveksi.

Lentäminen on loppunut lähes kokonaan.

Auto kiertelee Helsinki-Vantaan lentoaseman parkkihallissa.

Pysäköintihallit avataan veneiden ja autojen talvisäilytykselle.

Marraskuu

Terminaali 2:n laajennus ulkoa kuvattuna.

Terminaali 2:n laajennus etenee Helsinki-Vantaalla hyvää vauhtia. Valmiina ovat uudet parkkihallit P1 ja P2 sekä laajennuksen ulkokuori. Sisäpuolen töitä tehdään parhaillaan. Näyttävä luontoelementti Luoto rakentuu murikka kerrallaan.

Helsinki-Vantaan lentoasema yöaikaan.

Helsinki-Vantaan kohtalo ja lentojen väheneminen koskettaa monia. Kysyimme viideltä ihmiseltä, millainen merkitys Helsinki-Vantaalla on heille. Moni voi varmasti samastua 20 vuotta Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskennelleen Leila-Mariannen sanoihin:

"Saapuminen Helsinki-Vantaalle merkitsi aina saapumista kotiin. Vieläkin sydän sykähtää joka kerta, kun koneen laskeutuessa näen Helsingin, kiitotien valot ja lopulta Helsinki Airport -kyltin".

Joulukuu

Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskentelevä huume-ja rahakoira Massi valittiin vuoden tullikoiraksi.

Helsinki-Vantaalla työskentelevä Suomen ensimmäinen rahakoira Massi saa huomiota, kun se valitaan Vuoden tullikoiraksi. Massi on käräyttänyt urallaan yli 1,3 miljoonan euron arvosta ilmoittamatonta ja laittomasti hankittua käteistä.

Checking in for a flight during covid-19 pandemic.

Asiakastyytyväisyys on pysynyt poikkeustilanteesta tilanteesta huolimatta korkealla. Liki 90 prosenttia matkustajista antaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle hyvät arviot toiminnasta koronapandemian aikana.

Matkustus