Ohita navigaatio

Finavia laajentaa maskien käyttöä lentoasemillaan: Matkustajien ja henkilökunnan turvallisuus ensiarvoisen tärkeää

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
12.05.2020 klo 10:11
Arkistointipäiväys
Finavian työntekijä ja matkustaja maskit kasvoillaan Helsinki-Vantaalla
Matkustus
Suu-nenäsuojaimien käyttöä edellytetään jatkossa kaikilta lentoaseman työntekijöiltä, jotka työskentelevät asiakasrajapinnassa. Lisäksi Finavia suosittelee vahvasti, että myös matkustajat käyttäisivät maskia lentoasemalla liikkuessaan.

- Nyt kun Suomessa aletaan vähitellen purkaa koronan aiheuttamia rajoituksia, käännämme mekin Finaviassa katseemme tulevaisuuteen. Valmistaudumme varovaisesti ja pienin askelin lentoliikenteen palautumiseen. Olemme jo tehneet lukuisia koronatoimenpiteitä lentoasemillamme, ja olemme valmiita muuttamaan ohjeistuksia nopeastikin tilanteen edetessä. Nyt laajennamme maskien käyttöä suojataksemme matkustajia ja henkilöstöä, sanoo Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff Finaviasta.

Lettijeff jatkaa, että yhtiö haluaa tehdä parhaansa, jotta lentomatkustajat voisivat luottavaisin mielin tulla Finavian lentoasemille.

- Pyydämme matkustajia käyttämään omia maskejaan aina lentoasemalla liikkuessaan. Sopiva maski on hyvä hankkia osana muita matkavalmisteluja. Tällä hetkellä olemme lisäksi varanneet rajallisen erän suu-nenäsuojaimia annettavaksi pyydettäessä niille matkustajille, joilla ei vielä ole omaa maskia mukanaan. Maskeja on jo ollut kenttähenkilöstön käytössä, mutta jatkossa Finavia edellyttää niiden käyttöä asiakaspalvelutehtävissä kaikissa työpisteissä, joissa ei ole erillistä suojapleksiä.

Finavia tarjoaa lentoaseman asiakasrajapinnassa toimiville yrityksille ensimmäisen suu- ja nenäsuojainerän ja velvoittaa yritykset sen jälkeen pitämään huolta henkilöstönsä suojaamisesta omatoimisesti.

Näin matkustaminen turvataan Finavian lentoasemilla

Finavian koronaviestintä käynnistyi verkossa jo tammikuussa, ja ensimmäiset omat koronatoimenpiteet lentoasemilla otettiin käyttöön helmikuun alussa 2020. Finavian henkilökunta on vastassa matkustajia ja muistuttaa heitä ohjeista sekä oikeasta toiminnasta lentoasemalla. Koronatilanteen edetessä ohjeistukset voivat muuttua nopeastikin.

Käsihygienia: Käsidesiä saatavilla asiakaspalvelupisteissä ja turvatarkastuksissa. Infoa käsihygieniasta jaossa matkustajille terminaaleissa ja työntekijöille henkilökuntakanavissa.

Turvavälit: Turvaväleistä muistutetaan teippauksilla ja viranomaisten ohjeiden avulla. Lentokenttäbusseissa kuljetetaan 50 % normaalista matkustajamäärästä. Helsinki-Vantaalla kotimaanmatkustajille ja ulkomailta saapuville matkustajille toistaiseksi omat erilliset kulkureittinsä.

Matkustajien ja henkilökunnan suojaus: Asiakaspalvelupisteisiin läpinäkyviä suojapleksejä. Suu-nenäsuojainpakko asiakaspalveluhenkilöstölle ja maskisuositus matkustajille. Lisäksi erä suojaimia matkustajien käytössä.

Siivoukset: Siivousta ja kosketuspintojen desinfiointia terminaaleissa sekä turvatarkastuslaatikoiden pesukiertoa tehostettu.

Karanteeniohjeistus: Karanteenista kertovat kuulutukset ja viranomaisten materiaalia esillä. Tuetaan terveysviranomaisten neuvontapisteen toimintaa ja oireseulontaa.

Lähtöselvitys etukäteen sähköisesti: Suosittelemme matkustajia tekemään lähtöselvityksen verkossa ennen lentoasemalle tuloa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla terminaalin lähtöselvitysautomaateista käytössä vain joka toinen automaatti turvavälien varmistamiseksi.

Turvatarkastus: Kontaktien vähentämiseksi suosittelemme asiakkaita minimoimaan käsimatkatavaroiden määrän. Lisäksi matkustajia pyydetään huomioimaan sähkölaitteiden pakkaamista koskevat ohjeistukset.

Pysäköinti, joukkoliikenne ja matkustajien noutaminen: Matkustajia pyydetään käyttämään lentoasemalle saapuessaan ja sieltä lähtiessään taksia tai omaa autoa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla eivät toistaiseksi pysähdy junat ja bussit. Helsinki-Vantaalla T2-terminaali on varattu vain lähtevien tai saapuvien matkustajien käyttöön. Omalla autolla lentoasemalle saapuvia saattajia pyydetään jättämään matkustajat terminaali 2:n eteen ja poistumaan alueelta mahdollisimman nopeasti. Vastaanottajia puolestaan pyydetään paikoittamaan autonsa P3-pysäköintihalliin ja odottamaan matkustajia joko autossa tai terminaali 1:n aulassa, jossa ei tällä hetkellä ole lainkaan liikennettä.

Lue myös:

Matkustusrajoituksia puretaan vähitellen – näin matkustat turvallisesti Finavian lentoasemilla