Hoppa över navigering

Är du på väg till Lappland på sportlovet? Läs alla aktuella anvisningar och packningstips

Article published
17.02.2021 kl 15:00
Archived
Ivalon lentoasemalle laskeutuva kone.
Resa
Kontrollera vilka anvisningar som gäller, om du har tänkt åka till Lappland med flyg på sportlovet för att åka skidor och slalom.

Trots att passagerarmängden har minskat på Helsingfors-Vanda flygplats på grund av coronapandemin, lönar det sig ändå att komma i god tid till flygplatsen under populära semestertider för att få en lugn start på semestern. Reservera tillräckligt mycket tid, så att du hinner parkera, lämna in bagaget, checka in, gå igenom säkerhetskontrollen och shoppa och äta något på flygplatsen i lugn och ro.

Ta reda på vilka packningsanvisningar som gäller, om du reser med barn och specialbagage, såsom slalomskidor, skidutrustning eller snowboard, så slipper du stå handfallen på flygplatsen.

Du kan enkelt kontrollera vad som är öppet på flygplatsen på sidan Öppettider för restauranger och service på flygplatsen. På grund av det rådande läget kan öppettiderna tyvärr variera för närvarande.

Kom ihåg att använda munskydd på flygplatsen, hålla avstånd och iaktta en god hygien.

Utförsåkning i Lapplands pudersnö

Läs igenom packningsanvisningarna för slalomskidor och skidutrustning i god tid i checklistan på Finavias webbplats, om du är på väg norrut för att njuta av snön.

Kontakta ditt flygbolag innan du reser och försäkra dig om att skidor och övrig slalomutrustning säkert ryms med i planet. I de mindre flygplanstyperna för inrikesflyg finns det inte nödvändigtvis alltid plats för specialbagage i lastrummet.

Lastrummet eller handbagaget?

Om du är osäker på hur du ska packa ditt bagage, kan du få svar på dina frågor genom att gå in på Finavias webbplats på sidan Så här packar du ditt bagage inför flyget. På samma sida står även vilka säkerhetsregler som gäller för transport av elektronik, kosmetika, livsmedel och alkohol samt annat viktigt.

Reser du med barn?

Råd för dig som reser med barn finns på Finavias webbplats på sidan Resa med barn. Där hittar du bl.a. tips om hur du ska göra med sittvagnar och barnvagnar på flygplatsen.

Aavas reseklinik hjälper dig i gateområdet

Läkarcentralen Aava hjälper även inrikespassagerare. På Aavas reseklinik vid gate 26 på Helsingfors-Vanda flygplats få du snabbt hjälp vid allmänna besvär såsom migrän, magbesvär, öronvärk eller allergi. Även coronatest ingår i serviceutbudet. På flygplatsen finns ett apotek vid gate 29 och i ankomsthall 2A.

Flygresor under coronapandemin

Vi har sammanställt en lista över vanliga frågor och svar på sidan Flygresor under coronapandemin. Där hittar du svar på vad du ska tänka på innan du kommer till flygplatsen, när du är på flygplatsen och när du återvänder till Finland.

Läs även:

Flygplatschefen berättar om sina favoriter: de bästa platserna i Rovaniemi
Flygplatschefen presenterar sitt favoritställe i Kittilä: ”Upplevelser året runt”
Kiilopää, Tuulispää – känner du till fjällen? Se och upplev de bästa ställena i Ivalo