Liikennetilastot

Finavia julkaisee kuukausittain kuluvan vuoden tilastoja matkustajien, laskeutumisten sekä rahdin ja postin määristä. Tiedot esitetään viimeiseltä täydeltä kuukaudelta sekä kumulatiivisina vuoden alusta. Toteumamäärien lisäksi ilmoitetaan muutokset prosentteina.

Tiedot lentotapahtumista saadaan Fintraffic lennonvarmistukselta ja lentoyhtiökohtaiset matkustaja-, rahti- ja postimääriä koskevat tiedot lentoasemilla toimivilta huolintayhtiöiltä.

Sivun lopussa on selitetty tilastoissa käytettyjen termien ja määritelmien sisällöt. Finavian tuottamista tilastoista ei selviä matkustajien kansallisuus. Tilastotietojen julkaisemisen yhteydessä on mainittava lähteenä Finavia.

Matkustajatilastot 2024 (Excel)

Lentotilastot: laskeutumiset ja lentoonlähdöt 2024 (Excel)

Rahtitilastot 2024 (Excel)

Tilastomääritelmät tutuiksi

Matkustajat: Tarkoittaa saapuvia, lähteviä ja vaihtomatkustajia. Matkustajatilastot eivät sisällä sylilapsia tai kauttakulkevia matkustajia.

Kotimaanmatkustaja/kotimaanliikenteen matkustaja: Tarkoittaa matkustajaa, joka lähtee suomalaiselta lentokentältä ja saapuu suomalaiselle kentälle. Matkustajien kansallisuus ei ole tiedossa.

Kansainvälinen matkustaja / kansainvälisen liikenteen matkustaja: Tarkoittaa matkustajaa, joka saapuu suomalaiselle lentoasemalle ulkomailta tai joka lähtee ulkomaille suomalaiselle lentoasemalle. Matkustajien kansallisuus ei ole tiedossa.

Vaihtomatkustaja: Vaihtomatkustaja saapuu lentoasemalle lentäen ja jatkaa matkaansa lentäen toiselle lentokentälle.

Reittiliikenteen matkustaja: Tarkoittaa matkustajaa, joka matkustaa lentoyhtiön säännöllisesti liikennöitävän aikataulun mukaisella lennolla.

Tilausliikenteen/charter-liikenteen/lomaliikenteen matkustaja: Tarkoittaa matkustajaa, joka matkustaa lentoyhtiön lennolla, joka ei ole säännöllisesti liikennöitävä lento.

Liikenneilmailu: Tarkoittaa lentoa; jossa kuljetetaan matkustajia, rahtia tai postia maksua tai vuokraa vastaan. Liikenneilmailuun kuluvat reitti-, tilaus- ja taksiliikenne. Liikenneilmailu ei sisällä esimerkiksi yleis-, koulutus- tai sotilaslentoja.

Lisätietoja: [email protected]