Ohita navigaatio

Uuden eteläsiiven käyttöönottokoe toi Helsinki-Vantaalle 200 testimatkustajaa

Artikkeli julkaistu
06.07.2017 klo 17:17
Arkistointipäiväys
Vastuullisuus
Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalilaajennuksen ensimmäinen uudisosa, eteläsiipi, otetaan käyttöön heinäkuussa. Testipäivänä 6. heinäkuuta 2017 noin 200 vapaaehtoisen tehtävänä oli toimia testimatkustajina ja arvioida, toimiiko kaikki kuten pitääkin.

Keltaisiin huomioliiveihin sonnustautunut joukko askeltaa päättäväisesti kohti Helsinki-Vantaan lentoaseman upouutta eteläsiipeä. Yksikään matkustaja tai vierailija ei vielä ole päässyt käymään laajennuksessa ja ilmassa on selvästi jännitystä: mitä käytävän päässä odottaa?

Testimatkustajien joukossa on poikansa ja ystävänsä kanssa paikalle saapunut Reija Hassinen, jolle osallistumisen suurin syy oli lentopelko.

— Olen aina jännittänyt lentämistä ja siksi hakeudun mielelläni tilanteisiin, joissa voin oppia rauhoittumaan lentokenttäympäristössä. Tottakai on myös mielenkiintoista päästä näkemään uusi eteläsiipi ensimmäisten joukossa, Hassinen kertoo.

Vielä eilen autiona seissyt eteläsiipi täyttyy nopeasti värikkäästä testaajien joukosta. Tuolirivien välissä vilistää joukko lapsia ja porttien edustalla parveilee nuoria aikuisia testaamassa Wi-Fin toimivuutta.

Toisella puolella avaraa tilaa iäkkäämpi herrasmies testaa kosketusnäytöllä varustettua infotaulua. Vähän matkan päässä paikkoja nuuskii innokas opaskoira emäntänsä kanssa.

Kaiuttimista kajahtaa kutsu lennolle. Lentokenttävirkailijat tarkistavat matkaliput ja ohjaavat matkustajat kaksikerroksiselle matkustajasillalle. Tällä kertaa ei päästä ilmaan asti, mutta sen sijaan matkustajia odottaa pyörähdys Finnairin uudessa lentokoneessa sekä bussikierros asematasolla.

Päivän aikana toistuneeseen kysymykseen siitä, mistä paljon puhuttu liukukäytävä löytyy, saadaan vastaus pian kierroksen jälkeen. Eteläsiiven yläkerrasta löytyy koneen vaihtoa vauhdittava hihna, jota moni testimatkustajista käy kokeilemassa, vaikka vieressä on jo tarjolla herkulliselta tuoksuvaa lounasta.

Ilmailusta kiinnostunut Hurskaisten perhe saapui Helsinki-Vantaalle viettämään perheen isän syntymäpäivää. Mieleenpainuvinta on perheen tyttöjen Annin ja Emilian mielestä ollut lentokoneiden näkeminen lähietäisyydeltä. Äiti Mari Hurskainen puolestaan oli innoissaan ainutlaatuisesta mahdollisuudesta nähdä kulissien taakse.

— Oli hauska päästä testailemaan ja arvioimaan uutta tilaa ja sen toimivuutta, mutta ennen kaikkea on ollut hienoa päästä näkemään lentokenttää ja koneita paikoista, joihin ei ihan kuka tahansa bongailija pääse, Hurskainen toteaa.

Päivän päätteeksi simulaation aikana kerätty palaute kootaan huolellisesti talteen. Tähän hetkeen kiteytyy päivän ja sen jokaisen osallistujan valtavan suuri merkitys terminaalilaajennuksen ja koko lentoaseman tulevaisuuden kannalta: kerätyn palautteen perusteella eteläsiipeä ja sen myötä koko lentoasemaa voidaan kehittää vieläkin paremmaksi.

Lue lisää siitä, miten Helsinki-Vantaan laajentaminen etenee.