Ohita navigaatio

Uusiutuvaa dieseliä lentoasemabusseihin

Artikkeli julkaistu
25.08.2017 klo 07:50
Arkistointipäiväys
Vastuullisuus
Helsinki-Vantaan lentoasemabusseihin on tankattu heinäkuusta alkaen kokonaan jätteistä ja tähteistä tehtyä polttoainetta.

Finavia on ottanut uusiutuvan dieselin asteittain käyttöön kaikissa Helsinki-Vantaan terminaalin ja lentokoneiden välillä kulkevissa busseissa heinäkuusta alkaen. Tavoitteena on sitouttaa myös Finavian yhteistyökumppanit uusiutuvien polttoaineiden käyttöön.

- Kaikki terminaalialueella toimivat lento- ja maahuolintayhtiöt pääsevät halutessaan tankkaamaan maakalustoonsa uusiutuvaa polttoainetta lentoaseman aitojen sisällä sijaitsevalta jakeluasemalta, painottaa Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen.

Siirtyminen uusiutuvan dieselin käyttöön on osa Finavian pitkän aikavälin ilmasto-ohjelmaa, jonka tavoitteena on yhtiön lentoasemien hiilineutraali toiminta vuoteen 2020 mennessä.

Fossiilisista polttoaineista luopuminen lentokenttäbusseissa on terminaali 2:n katolle asennettavan aurinkovoimalan lisäksi toinen keskeinen teko, jolla Finavia kirii Helsinki-Vantaalla kohti kunnianhimoisia ilmastotavoitteitaan vuoden 2017 aikana.

Tankkiin vain jätteitä ja tähteitä

Finavian käyttämän Neste MY uusiutuvan dieselin luvataan vähentävän polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia. Suomessa tuotettu diesel valmistetaan kokonaan jätteistä ja tähteistä.

Finavia on uusiutuvan dieselin käyttöönotossa alansa eturintamassa, sillä uusiutuvia polttoaineita on toistaiseksi käytössä vain harvoilla lentoasemilla maailmassa. Työtä on kuitenkin tarkoitus vielä laajentaa. Seuraavaksi Finavia tutkii mahdollisuutta ottaa uusiutuvat polttoaineet käyttöön Lapin suurimmilla lentoasemilla.

Lisäksi yhtiössä toivotaan, että uusiutuviin raaka-aineisiin perustuvia polttoainelaatuja tulisi pian tarjolle kaikkeen lentokentällä käytettävään kalustoon. Viinikainen lähettääkin terveisiä polttoaineiden tuottajille:

- Haluamme vähentää myös työkoneiden ilmastopäästöjä, joten toivomme, että saisimme käyttöömme myös uusiutuvaa moottoripolttoöljyä.

Helsinki-Vantaa on nyt hiilineutraali lentoasema