Ohita navigaatio

Finavialaisia: Lentoaseman kunnossapidossa töitä tehdään yhdessä

Artikkeli julkaistu
01.08.2022 klo 10:00
Anne Järvinen potrtetti
Ihmisiä & Ilmailua
Anne Järvinen on työn ohessa kouluttautunut kunnossapidon asiantuntija, jonka työ koskettaa Finavian kaikkia lentoasemia. Lentoaseman kunnossapito on lentoliikenteen sujumisen ja turvallisuuden kannalta olennaisen tärkeää työtä. Haastavissakin olosuhteissa jokainen tsemppaa toistaan.

”Työ lentoaseman kunnossapidossa on monipuolista ja haastavaa. Mikään päivä ei ole samanlainen, ja hihassa pitää aina olla vaihtoehtoja, jos jokin asia ei toimikaan suunnitellulla tavalla. Esimerkiksi talvisin sääolosuhteet voivat olla hankalat, mutta liikennealue pitää pystyä pitämään koko ajan koneille turvallisena ja toimivana. Meillä on tapana sanoa, että jos olet tilanteen tasalla, olet jo myöhässä.

Tulin Finavialle vuonna 2011 kunnossapidon ammattihenkilöksi. Helsinki-Vantaan lentoasema tosin oli minulle tuttu paikka, koska olin työskennellyt Finavian aliurakoitsijalla jo kymmenen vuotta. Parin vuoden päästä etenin kunnossapidon erikoisammattihenkilöksi, ja siitä vähitellen työnjohdon tuurauksien kautta Helsinki-Vantaan asematason ja liikennealueen kunnossapidon työnjohtajaksi.

Keväällä 2022 siirryin kunnossapidon käytännön tehtävistä liikennealuepalveluiden kunnossapidon asiantuntijaksi Tekniikka, vastuullisuus ja turvallisuus -yksikköömme. Nyt vastaan Finavian kaikkien lentoasemien kunnossapitoon liittyvistä asioista. Aiemmasta kokemuksestani on työssä paljon hyötyä. Tiedän, miten asiat käytännössä hoidetaan. Siitä huolimatta opittavaa on valtavasti.

Työni on paljolti eri käytännön asioiden selvittämistä ja järjestelyä. Vastaan esimerkiksi siitä, että kaikkia Finavian 20 lentoasemaa hoitava maalausryhmämme on oikeassa kohteessa oikeaan aikaan ja että lentoasemillamme tiedetään, mistä mitäkin kunnossapitoon liittyviä välineitä ja aineita tilataan. Lisäksi huolehdin erilaisista tarvikkeiden kilpailutuksista. Esimerkiksi tällä hetkellä muutamalle lentoasemalle on hankinnassa uudet liukkaudentorjunta-ainesäiliöt.

Olen edennyt työssäni jälkeen päin ajateltuna yllättävän nopeasti. Olen siitä onnellinen. Kollegani ovat rohkaisseet minua lähtemään, tekemään ja etenemään. Finavia on myös kannustanut minua kouluttautumaan ja tarjonnut siihen mahdollisuuden. Olen suorittanut työn ohessa tekniikan erikoisammattitutkinnon ja jatkanut vielä maanrakennusalan teknikoksi. Opinnot antoivat hyvät valmiudet työnjohdon tehtäviin.

Arvostan Finavian kunnossapidon henkilöstöä todella paljon. He laittavat tarvittaessa kaiken likoon, jotta lentoasema pystyy toimimaan niin kuin sen pitää. Silloin todella huomaa, että parempaa työyhteisöä ei ole olemassakaan. Työskennellessäni Helsinki-Vantaan lentoaseman kunnossapidossa tsemppasimme toinen toisiamme. Siitä tuli vahva tunne, että mitä ikinä tapahtuukaan, kaikesta selvitään yhdessä.

Vaikka Finavia on iso yritys, täällä pidetään huolta omista myös vaikeampina aikoina. On klisee, että lentoasema on aivan oma maailmansa, mutta se on myös totta. Aitojen ulkopuolella ei ole mitään paikkaa, mihin tätä voisi verrata. Minulla ei ole ikinä käynyt edes mielessä, että haluaisin tästä työympäristöstä pois.”