Ohita navigaatio

Sääennuste: Hankala keli voi haitata lentoliikennettä 4.-5.1.2022

Artikkeli julkaistu
04.01.2022 klo 14:11
Arkistointipäiväys
Lentokone jäänpoistossa terminaalin vieressä
Matkustus
Ennusteiden mukaan Etelä-Suomeen on luvassa tiistaiksi ja keskiviikoksi 4.–5. tammikuuta vaihtelevia sääolosuhteita aina vesikelistä ja jäätävästä tihkusateesta sankkaan lumipyryyn asti.

Pyydämme lentomatkustajia varautumaan mahdollisiin viiveisiin ja seuraamaan oman lentoyhtiönsä tiedotusta. Helsinki-Vantaan lähtevien ja saapuvien lentojen reaaliaikaiset tiedot saa myös verkkosivultamme.

Muistutamme samalla matkustajia, että koronapandemian vuoksi voimassa ovat poikkeukselliset järjestelyt ja lentokentälle olisi syytä tulla ajoissa. Lentoasemilla on vilkkaimpina tunteina aamulla kello 6-8 ja iltapäivällä kello 15-18 ruuhkaa, joten pyydämme kaikkia lentoasemalla asioivia käyttämään maskia.

Sään vaikutukset lentoliikenteeseen

Jäätävä sade ja isot lämpötilavaihtelut tekevät kiito- ja rullausteiden pinnat erittäin liukkaiksi, minkä vuoksi Fintrafficin lennonjohto saattaa rajoittaa lentojen määrää ja muuttaa kiitoteiden käyttöä Helsinki-Vantaalla. Lentoliikenteen hidastuminen näkyy viiveinä.

Jäätävä sade lisää myös lentokoneiden sulatuksia sekä jäänesto- ja poistotoimintaa, mikä puolestaan pitkittää matkatavaroiden lastausta ja purkua sekä näin viivästyttää lentoja. Lentoyhtiöt yhdessä maahuolintayhtiöidensä kanssa tekevät parhaansa, jotta matkatavaroiden käsittely ja niiden luovutus matkustajille sekä lentokoneiden jäänesto ja sulattaminen sujuisivat mahdollisimman joutuisasti.

Finavia vastaa kiitoteiden ja asematason lumenaurauksesta ja on talveksi lisännyt kunnossapidon kaluston ja henkilöstön määrää. Jäätävä keli kuitenkin asettaa haasteita kunnossapidolle, ja kiitoteiden sulatukseen ja puhdistukseen kuluu tavallista enemmän aikaa. Teemme parhaamme, että kiitotiet pysyisivät kesäkelissä myös talvella.