Ohita navigaatio

Pohjoismaiden suurin taksien suurteholatauskenttä avattiin Helsinki-Vantaalla

Artikkeli julkaistu
16.01.2024 klo 13:13
Helsinki Airport Outdoor view
Vastuullisuus
Helsinki-Vantaan lentoaseman neljänkymmenen teholatauspaikan latausalue on avattu tammikuussa 2024. Finavian ja suomalaisen teknologiayhtiö Plugitin yhteistyönä toteutettu latauskenttä on tarkoitettu sähköisen taksiliikenteen käyttöön.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla vierailee satoja sähkötakseja vuorokaudessa ja määrä on kasvussa. Olemme iloisia siitä, että yhteistyössä Plugitin kanssa pystymme tarjoamaan lentoasemalla toimiville takseille oman latausalueen keskeisellä sijainnilla. Uskomme, että uusi latausasema otetaan hyvin vastaan, Helsinki-Vantaan pysäköinti- ja maaliikennepalveluista vastaava johtaja Jukka Isomäki Finaviasta sanoo.

Latauskentän kokonaisteho on huomattava, noin neljä megawattia, jonka ansiosta lataaja saa vähintään 90 kW:n lataustehon, vaikka kaikki latauspisteet olisivat käytössä yhtä aikaa. Plugit kertoo tiedotteessaan, että avajaispäivänä eli maanantaina 15.1.2024 kello 17 mennessä alueella ehti ladata jo 28 taksia. Tuona aikana autoihin ladattiin toimintamatkaa yhteensä 870 kWh.

Taksit tarvitsevat oman latausalueen

Avattu latausalue palvelee koko pääkaupunkiseudun taksiliikennettä tarjoten ainutlaatuisen mahdollisuuden taksiautoilijoille ja taksipalveluoperaattoreille. Sähköisellä ajokalustolla operoivat taksiyritykset ovat jo pitkään toivoneet ammattiliikenteen käyttöön pyhitettyä latausaluetta, jossa teho ei lopu kesken. Alueelle toteutettava kokonaisuus on Plugitin investointi ja yhtiö vastaa myös kokonaisuuden jatkuvasta operoinnista. Kokonaisuus on toteutettu Plugit HUBE -suurteholatauslaitteistolla, joka on suunniteltu erityisesti käyttövarmuutta ja tehoa vaativiin toteutuksiin.

Uusi 40-paikkainen alue lyhentää latausjonoja myös lähialueilla, kun taksit voivat keskittää latauksensa Helsinki-Vantaalle kaikille autoilijoille avoimien julkisten latauspaikkojen sijaan.

Suomen suurin ja vilkkain taksilatauskenttä tarjoaa puitteet sähköisen liikenteen kasvuun

Lataaminen onnistuu rekisteröitymällä Plugit APP –lataussovellukseen ja sovelluksen kautta voi myös tilata itselleen lataustunnisteen eli tägin.

Taksiliikenteen autokannan sähköistyminen yhdistettynä lentoaseman taksiliikenteen merkittäviin matkustajavolyymeihin edellyttää lähialueella sijaitsevaa tehokasta latausinfraa. Plugitin ratkaisu soveltuu sekä tehonsa, sijaintinsa että latauspaikkojensa määrän perusteella erinomaisesti lentoaseman ammattiliikenteen palvelemiseen, lentoaseman taksilogistiikasta vastaavan Taxi Point Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Martelius sanoo.

Järjestelmän tehosuunnittelu mahdollistaa myöhemmin alueen laajentamisen jopa sadalle yhtä aikaa lataavalle taksiautolle.

Voimme kentän koon ja kokonaistehon dynaamisen jakautumisen ansiosta taata, että tehoa riittää kaikille. Ajot voi huoletta suunnitella sen mukaan, että latauslaitteelle ei tarvitse jonottaa ja siellä ei tarvitse hitaan lataustehon takia turhaan odotella. Otamme myöhemmin käyttöön varausjärjestelmän ja laajennamme latauskenttää tarpeen mukaan. Huomioimme lisäksi tulevaisuudessa sähköiset matkaliikennebussit, Tuomas Mäkelä Plugitista sanoo.

Finavia ja Plugit Finland tuovat Helsinki-Vantaalle Pohjoismaiden suurimman taksien suurteholatausaseman